Smederevski strelci na Internacionalnom prvenstvu Beograda


20. decembar 2015. SPORT – Drugog dana jubilarnog 40. Internacionalnog prvenstva Beograda, Jasmina Milovanović sa odličnim rezultatom od 384 kruga, kao peta plasirala se u finale seniorki pištoljem za „Veliku nagradu Beograda“, ali nije uspela da osvoji medalju, ostala je na petom mestu. Veljko Ilić je bio uspešniji prvog dana kada je ponovo, po treći put od početka sezone oborio svoj lični rekord i sa 614,3 kruga zauzeo odlično šesto mesto u konkurenciji juniora na „Trofeju Beograda“.

Najbolje rezultate od strelaca Streljačke družine „Smederevo“ na jubilarnom 40. Internacionalnom prvenstvu Beograda, standardnim vazdušnim oružjem, koje je se održano od 11. do 13. decembra u „Bel Ekspo Centru“ na Novom Beogradu, imali su seniorka pištoljem Jasmina Milovanović i junior puškom Veljko Ilić.

Jasmina Milovanović u konkurenciji seniorki pištoljem prvog dana takmičenja nije uspela da se plasira u finale. Bila je tek 20. sa 373 kruga. Nastupilo je 57 seniorki. Drugog dana sa odličnih 384 kruga kao peta se plasirala u veoma jako žensko finale, u kome su bile dve osvajačice kvote za Olimpijske igre u Riju i tri iz prvih 10 na svetskoj rang listi, ali nije uspela da se domogne medalje i završila je takmičenje na petom mestu. Sa finalnim rezultatom od 201,8 krugova, pobedila je Ana Korakaki, grčka reprezentativka, koja je osvojila svetsku juniorsku bronzu u Granadi prošle godine i evropska je juniorska prvakinja iz Moskve, takođe prošle godine, a kao član Streljačke družine „Smederevo“ 2012. godine bila je juniorska prvakinja Srbije, pojedinačno i ekipno, i bronzana u seniorskoj konkurenciji. Korakaki je četvrta na svetskoj rang listi. Srebro je pripalo bugarskoj reprezentativki Antoaneti Bonevoj, trećoj na svetskoj rang listi, sa rezultatom od 200,1 krug. I ona i Korakaki imaju kvote za Rio. Bronzu je, sa 176,2 kruga, osvojila srpska reprezentativka iz Streljačkog kluba „Crvena zvezda“, prva na svetskoj rang listi, Zorana Arunović.

Prvog dana takmičenja, kada se gađalo za „Trofej Beograda“ u juniorskim i seniorskim kategorijama, Veljko Ilić je, po treći put ove sezone, oborio svoj lični rekord i sa 614,3 kruga zauzeo odlično šesto mesto u veoma jakoj konkurenciji 29 juniora. Nije bilo finala za juniore, prvo mesto i zlatnu medalju osvojio je reprezentativac Srbije Stevan Jovanović, iz kragujevačkog kluba „Čika Mata“, sa 620,4 kruga. Srebro je pripalo Miranu Maričiću iz Hrvatske sa 620,4 kruga, a bronza bugarinu Nikoli Mirčevu sa 616,5 krugova. U konkurenciji 69 seniora Veljko Ilić je bio 29. Drugog dana takmičenja kada je održana „Velika nagrada Beograda“ Ilić je sa rezultatom od 607,8 krugova bio 41 u konkurenciji 65 seniora.

Rezultati ostalih smederevskih strelaca na 40. Internacionalnom prvenstvu Beograda: Petar Adamović, prvog dana na Trofeju Beograda sa 544 kruga bio je 18. u konkurenciji 24 juniora pištoljem i 56 od 67 seniora, a drugog dana na Velikoj nagradi Beograda sa 549 krugova 52. od 67 strelaca. Ana Todorović sa 353 kruga, prvog dana bila 28. od 34 juniorke pištoljem, a 50. u konkurenciji 57 seniorki. Drugog dana sa 358 krugova bila je 46. od 52 seniorke. U konkurenciji puškom nastupila je još i najmlađa Natalija Tasić, koja je prvog dana sa 391 krugom bila 34 juniorka i 74. seniorka. Drugog dana imala je rezultat od 401,8 krugova i bila je 60. u konkurenciji 72 seniorke.
Na najjačem međunarodnom turniru u regionu, 40. Internacionalnom prvenstvu Beograda, ove godine učestvovalo je 280 strelaca iz 18 zemalja, među kojima čak 21 osvajač olimpijske kvote za Rio 2016. Organizator je Streljački savez Beograda, uz pomoć Sekretarijata za sport i omladinu Beograda, kao deo proslave velikog jubileja 150 godina od osnivanja prve Beogradske streljačke družine 1865. godine. Jedan od vodećih svetskih proizvođača oružja, nemačka fabrika „Valter“ poklonila je pušku i pištolj za najbolje rezultate u tim disciplinama. Oružje su dobili reprezentativci Srbije, Ivana Maksimović i Dimitrije Grgić. Vazdušnu pušku „Walther LG 400“ za rezultat osnovnog dela najbliži svetskom rekordu dobila je Ivana. Imala je 418,8 krugova (svetski rekord je 422,9 krugova). Vazdušni pištolj „Walther LP 400“ osvojio je Grgić sa 586 krugova u osnovnom delu i taj rezultat je bio najbliži svetskom rekordu (594). Priznanja i trofeje uručili su Mile Đapić predsednik i Dragan Milisavljević generalni sekretar Strljačkog saveza Beograda.