Smederevske vlasti daju u zakup zemljište za rafineriju


25. april 2012. PRIVREDA – Gradska vlast Smedereva danas će sa kompanijom Komiko oil potpisati ugovor o izdavanju zemljišta za izgradnju rafinerije nafte.

Skupština Grada Smedereva 13. marta je odučila da američko-holandskoj kompaniji Komiko oil izda u zakup na 99 godina 113 hektara za izgradnju rafinerije, za 652 miliona dinara.

Planirani kapacitet rafinerije za preradu sirove nafte je 100.000 barela, a kako je najavljeno, u rafineriji će se proizvoditi gorivo po EU standardima.

Planira se da se to gorivo izvozi u zemlje regiona, o čemu su već potpisana dokumenta, a ukoliko se ukaže potreba, prodavaće se i u Srbiji.

Rafinerija “Smederevo” trebalo bi da ima 550 zaposlenih, što je predviđeno Planom prostornog planiranja posebne namene koji je utvrdila Vlade Srbije, dok će indirektno za kompaniju raditi oko 3.000 ljudi.

Komiko oil je na dobijanje zemljišta u zakup čekao tri godine zbog sporova u lokalnoj vlasti u Smederevu oko toga da li tom gradu treba rafinerija ili ne. Opozicija je bila protiv izgradnje rafinerije, a kao osnovni razlog je navodila zagađenje.

autor: MP izvor: Beta/Novi magazin