Smederevske saobraćajnice dobijaju prve kamere


11. avgust 2016. DRUŠTVO – Izvor: Telegraf – Grad Smederevo je u nabavku sistema za detekciju saobraćajnih prekršaja uložio 4,8 miliona dinara.

Prve četiri kamere biće postavljene u Ulici Crvene armije. U ovoj izuzetno prometnoj ulici koja spaja grad sa Železarom, nalaze se dve škole, jedna osnovna i jedna srednja. I pored “ležećih policajca”, evidentan je porast udesa izazvanih vožnjom u alkoholisanom stanju i neprimerenom brzinom.

Najčešće, stradaju pešaci i motociklisti. U nameri da konkretnim merama utiče na pomenute okolnosti, Grad Smederevo nedavno je raspisao tender za nabavku i ugradnju uređaja za automatsko detektovanje saobraćajnih prekršaja. U te svrhe, izdvojeno je blizu 5 miliona i posao je poveren preduzeću Selma iz Subotice. Tako će, ubrzo, Smederevo dobiti prve kamere čime će, bar tamo gde se nalaze, nesumnjivo biti znatno izmenjena dosadašnja praksa nepoštovanja pravila i bahatosti u saobraćaju koja, neretko, imaju i tragične posledice.

Za sledeću godine je u planu nabavka iste opreme za još dve raskrsnice.

– Nabavili smo četiri kamere i te prve ćemo postaviti kod Ekonomske škole, u ulici Crvene armije. Tu je dosta dece koja se kreću, a taj deo grada i puta je već odavno prepoznat kao jedan od najkritičnijih, bez obzira na to što su postavljeni i ležeći policajci, ima vozača kojima to ništa ne znači, oni “lete” i preko toga. Ti uređaji imaju odgovarajuće softvere, nadzor od strane Saobraćajne policije, detektuju brzinu, vozilo, tablice… To je početak nabavke ovakvih sistema, sledeće godine ćemo raspisati tender za još dve raskrsnice u gradu i polako što više ključnih tačaka u Smederevu pokriti video nadzorom – kaže gradonačelnica dr Jasna Avramović i dodaje da su dosadašnja iskustva sa nadzorom putem kamera, uopšteno govoreći o tome kao vidu preventive, dala pozitivne efekte. Primera radi, postavljanjem kamera na četiri divlje deponije rešen je problem i zaustavljeno ponovno stvaranje istih, a sledi opremanje još četiri lokacije istom tehnologijom.

Gradonačelnica podseća i da je angažovanje na izgradnji kružnog toka kod Petrijevske raskrsnice takođe deo ulaganja u bezbedniji saobraćaj. Inače, taj potez je i dalje obustavljen za saobraćaj jer zbog problema koji nastali tokom izvođenja radova, posao nije završen kako je najavljeno, za 30 dana, već to možemo očekivati krajem avgusta.