Smederevska bolnica dobila novu koronarnu jedinicu


25. mart 2016. DRUŠTVO – Izvor: Politika – Srčani bolesnici u Smederevu od 1. aprila imaće znatno bolju zdravstvenu negu u ovdašnjoj Opštoj bolnici „Sveti Luka”. Sedmomesečni radovi na izgradnji nove koronarne jedinice okončani su i odeljenje je otvoreno pre nekoliko dana. Prve pacijente primaće od prvog dana aprila.

– Zahvaljujući donatorima i napornom radu bolničke tehničke službe, uspeli smo da za relativno kratko vreme završimo radove i opremimo koronarnu jedinicu koja nam je bila preko potrebna. Tu sada imamo osam kreveta, a kompletni uslovi su mnogo savremeniji od onih koje smo imali do sada – kaže za „Politiku” Nenad Đorđević, direktor Opšte bolnice u Smederevu.

Pacijenti sa srčanim smetnjama do sada su lečeni na Internom odeljenju gde je u jednoj zasebnoj prostoriji bilo osam kreveta za potrebe koronarne jedinice. Baš zato, rukovodstvo bolnice stavilo je izgradnju nove, zasebne jedinice, u svoje prioritete.

Investicija nije mala. Samo radovi koštali su oko četiri miliona dinara, a dodatna oprema je vredna skoro milion dinara. Smederevskoj bolnici prošle godine pomogao je „Amadeus bend”, pa su sredstvima od humanitarnog koncerta plaćeni građevinski radovi. Nedostajuću aparaturu, prema rečima direktora, doniralo je Ministarstvo zdravlja.

Bolna tačka su kardiolozi. Sve pacijente opslužuje troje specijalista. Ako uzmemo u obzir veličinu grada i porast srčanih oboljenja, to je malo, priznaje i sam Đorđević i nada se da će u dogledno vreme biti pojačana ekipa kardiologa. Te činjenice svesna je i gradonačelnica Jasna Avramović, i sama lekar, koja je na otvaranju izjavila da Interno odeljenje ima najviše problema zbog nedostatka kadrova.

Slična situacija je i sa onkologijom. Prošle godine ovde je otvorena dnevna bolnica za pacijente sa kancerom, kao i onkološka ambulanta. Uslovi su dobri, ali nedostaju lekari specijalisti.

Opšta bolnica „Sveti Luka” prošle godine uspela je da dobije trogodišnju akreditaciju, čemu je prethodio veliki rad na sređivanju ustanove. Na zastarelom objektu Dečjeg odeljenja zamenjen je krov, bolnički krug je uređivan, asfaltiran je parking koji je inače bolna tačka i pacijenata i zaposlenih. Međutim, ubrzo bi u smederevsku bolnicu trebalo da stigne montažna garaža koju će im ustupiti Parking servis iz Beograda.