Smederevska biblioteka: Nisu prodata ukoričena izdanja novina


06. mart 2017. DRUŠTVO – Izvor: RTS – Narodna biblioteka Smederevo demantovala je da je izbacila iz Fonda i prodala “Papir servisu” pun kamion generacijama koričenih dnevnih izdanja “Politike”, “Borbe” i lokalne štampe.

Radnik Biblioteke, koji je želeo da ostane anoniman, u subotu je rekao agenciji Beti da su ukoričeni kompleti “pokisli” i da su zato izbačeni iz fundusa.

U saopštenju Narodne biblioteke Smederevo navodi se da je 6. februara pukla kanalizaciona cev što je prouzrokovalo poplavu u depozitnom prostoru gde se nalazi ukoričena periodika, a gradska stambena agencija potom izvršila privremenu sanaciju kvara.

Navodi se da je odlukom direktora Biblioteke 7. februara formirana Komisija za reviziju i otpis oštećene i neupotrebljive bibliotečko-informacione građe, koja je sačinila izveštaj, popisnu listu i fotodokumentaciju o nastaloj šteti, a potom tog dana sazvan sastanak Upravnog odbora biblioteke.

“Nakon uvida u faktičko stanje i Izveštaj Komisije, doneta je Odluka o vanrednom otpisu oštećene građe”, piše u saopštenju i dodaje se da su od 82 godišta koričene Politike otpisana četiri godišta – 1964, 1965, 1974, 1975.

Od 43 godišta Borbe, otpisano je sedam godišta, odnosno od 1982. do 1988. godine.

“Nijedan naslov, niti godište stare i retke i zavičajne periodike iz fondova Biblioteke nije otpisan ovom prilikom (Naš glas, Smederevski žurnal, Glas Podunavlja, Naprednjak), pa samim tim ni otuđen”, navedeno je u saopštenje i dodaje da Narodna biblioteka Smederevo postupkom digitalizacije poštujući autorska i srodna prava, dodatno štiti kolekciju zavičajnih novina i časopisa.

Oštećena i otpisana građa data je na recikliranje, u skladu sa preporukom Agencije za zaštitu životne sredine, a ceo postupak je sproveden u skladu sa odredbama Zakona o bibliotečko-informacionoj delatnosti i Pravilnikom o inventarisanju, obradi, reviziji i otpisu bibliotečko-informacione građe i izvora, kao i vođenju evidencije o bibliotečko-informacionoj građi i izvorima.