Smederevska biblioteka ukoričene novine prodala Papir servisu


04. mart 2017. DRUŠTVO – Izvor: Agencija Beta – Narodna biblioteka Smederevo izbacila je danas iz Fonda i prodala “Papir servisu” pun kamion generacijama koričenih dnevnih izdanja Politike, Borbe i lokalne štampe.

Radnik Biblioteke koji je želeo da ostane anoniman, rekao je agenciji Beti da su ukoričeni kompleti “pokisli” i da su zato izbačeni iz fundusa.

Direktor Biblioteke Marina Lazović bila je nedostupna za razgovor o “pokislim” kompletima dnevnih novina.

Smederevo je imalo novine od 1875. godine, a preteča Biblioteke, Smederevsko čitalište otvoreno je 1846.

Biblioteka nema mikrofilmovanu štampu.

Među “pokislim” kompletima, prema amaterskoj fotografiji, najviše je izdanja Politike i Borbe i lokalnog nedeljnika Naš glas, ali s obzirom na skromniji obim i dimenzije pojedinih kompleta jasno je da su bačeni i neki primerci novina koje su izlazile do godinu dana i kraće.

List za politiku radikalno-socijalističke stranke “Narodna volja” pokrenut je oktobra 1875. i ugasio naredne godine, Naprednjak (1894), Smederevski žurnal (1921/3) Milana Jovanovića Stoimirovića ili Glasnik Podunavlja (1928).

Betin izvor nije mogao da precizira šta je sve prodato u bescenje za reciklažu jer su kompleti “pokisli” i utovarivani u kamion bez provere oštećenja ili evidencije.