Smederevo smanjuje broj taksista


21. septembar 2016. DRUŠTVO – Izvor: Politika – Od oko 450 taksista koliko „krstari” smederevskim ulicama, njih stotinak više neće moći da se bavim ovom delatnošću. Za grad od oko 100.000 stanovnika, procena je lokalnih vlasti i stručnjaka, dovoljno je 350 taksi-vozila. Ipak, „matematika” je u ovoj priči lakša strana, a kako će se restrikcija obaviti tek treba da se vidi.

U Smederevu je do pre dve godine važila odluka o ograničenju broja taksi-vozila na 275. Tada je vlast ukinula sopstvenu odluku, čime je automatski prestala da postoji gornja granica. Takav potez branjen je pričom da je mnogo ljudi bez posla, te da svako taksiranjem ima šansu da prehrani porodicu.

Nije pomogao ni štrajk već registrovanih taksista i udruženja, koji su upozoravali na mogući kolaps. Osnovna zamerka je bila da „svako može da sedne za volan i bavi se ovim poslom”, što se i dogodilo. Broj taksista za dve godine narastao je za 150. Matematički precizno, mesečno se u saobraćaj uključivalo više od šest taksi-vozila!

Tako se došlo do broja od 450 automobila sa oznakom „taksi”. Za Smederevo je to ipak previše, zbog čega je odluka je promenjena. Ponovo je uvedeno ograničenje, ali na 350 vozila, što je opet više nego pre dve godine. Naime, po narudžbini grada, Saobraćajni fakultet iz Novog Sada svojevremeno je uradio studiju po kojoj je ovde sasvim dovoljno 225 taksi-vozila, ali je dopuštena gornja granica od 275.

Tada je radilo oko 300 taksija u Smederevu i pao je dogovor da svi uđemo u sistem. Da se malo prekorači ta gornja granica. Ne bi bio veliki problem da se stalo na tom broju. Ali, došlo je teško vreme, privreda je stala, firme su se zatvarale, i kako je ko ostao bez posla i uzeo neku otpremninu, kupovao je kakvo-takvo vozilo i krenuo da taksira – priča za „Politiku” Vladimir Marjanović, jedan od rukovodilaca udruženja „Pepsi taksi”.

Trenutno, u Smederevu u svakom trenutku ima više od 150 taksi-vozila. Da bi se broj sveo na ukupno 350, koliko je novo ograničenje, potrebno je sa ulice skloniti stotinak taksista, što nije ni lak ni brz proces.

– Imali smo sastanak sa gradonačelnicom, na našu inicijativu. Nije se moglo dalje. Verovalo se da će tržište učiniti svoje i da će se prirodnim putem definisati optimalan broj taksista, ali ništa od toga. Ograničenje jeste uvedeno, međutim veliko je pitanje kada će se smanjiti broj taksista u gradu – kaže Marjanović.

Kada su taksisti u pitanju, u Smederevu su veliki problem i taksi stajališta. Trenutno ih ima oko 70, za više od 400 vozila. Uz to, deo tih parkinga taksisti ne koriste jer se nalaze na „lošim” lokacijama gde, kako tvrde, nema posla. Zato u gradskoj zoni samo što „ne stoje jedan preko drugoga”, a neretko putnike skupljaju u prolazu. Praktično, i kada bi se broj vozila sveo na 350, nedostajalo bi najmanje 30 stajališta.

Ipak, kaže Marjanović, uvođenje ograničenja je dobar korak, bar za početak. A kada će ulice „prodisati”, ostaje da se vidi. Trenutno u gradu ima desetak firmi koje su registrovane za obavljanje taksi-delatnosti.


One comment

  1. Ograničenje broja taksija je ustvari grupni monopol.
    Jasno je da određena grupa želi da prigrabi monopol ali nije jasno zašto joj to vlast omogućava.
    Vlast se kune u delovanje tržišta i suzbijanje monopola a istovremeno omogućava određenim grupama da budu pravi monopolisti.
    To je pokazatelj lica vlasti!

Comments are closed.