Smederevo potpisalo protokol o saradnji gradova u oblasti poljoprivrede


26. novembar 2012. PRIVREDA – Grad Valjevo je inicirao potpisivanje Protokola o uspostavljanju poslovno-tehničke saradnje direkcija za poljoprivredu i poljoprivrednih službi deset gradova u Srbiji. Protokol su u Skupštini grada Valjeva potpisali predstavnici devet gradova – Valjeva, Kragujevca, Kruševca, Smedereva, Jagodine, Kraljeva, Užica, Niša i Čačka. Planirano je da protokol potpiše i grad Šabac, saopšteno je na gradskom sajtu Valjeva.

Saradnja se uspostavlja s ciljem jačanja zajedničkih kapaciteta bitnih za održivi društveno-ekonomski razvoj sela i poljoprivrede i unapređenje dobiti stanovnika ruralnog područja. Ova saradnja će podrazumevati identifikovanje postojećih i stvaranje novih uslova za aktiviranje resursa i finansijskih sredstava domaćih i stranih donatora, pokretanje inicijativa i zajedničko angažovanje u stvaranju strateških planova i programa, organizovanje edukativnih programa, učestvovanje na konkursima za dobijanje sredstava sa zajedničkim projektima, kao i zajedničko sprovođenje odobrenih projekata, razmenu informacija, pozitivnih iskustava u radu sa primarnim poljoprivrednim proizvođačima na terenu, razmenu stručnjaka i delegacija.

Goste je pozdravio predsednik Skupštine grada Valjeva dr Mihailo Jokić koji je rekao da će grad i materijalno pomoći aktivnosti koje proizilaze iz potpisanog protokola.

Nikola Radojičić, član Gradskog veća Valjeva je rekao da je Valjevo svesno značaja poljoprivrede, jer je ona jedan od stubova opstanka, ali i razvoja našeg kraja.

– Nakon decenija pokušaja da se kao grad pozicioniramo u nekim drugim oblastima, shvatili smo ono što mudri ljudi u valjevskim selima oduvek znaju- da je proizvodnja kvalitetne hrane uz kvalitetnu vodu naše najveće bogatstvo koje nema svako. Potezi grada Valjeva u oblasti poljoprivrede su dobro promišljeni, jer se rukovodimo strukom i iskustvom, pa vas pozivam da zajedničkim naporima pospešimo poljoprivredu i unapredimo položaj poljoprivrednog proizvođača – rekao je Nikola Radojičić.

Saša Radosavljević, direktor Direkcije za robne rezerve i poljoprivredu Grada Valjeva kaže da je cilj da se najpre ovih deset gradova, a potom i ostali uključe u jednu poljoprivrednu mrežu u Srbiji.

– Krajnji cilj je da budemo servis poljoprivrednicima, koji će biti pravi dobitnici ovih naših aktivnosti. Cilj je da proizvođači brže i lakše dođu do sredstava i da po jedinici površine ostvare što veći prihod – rekao je Saša Radosavljević.

Predstavnici gradova – zamenici, pomoćnici gradonačelnika, članovi gradskih veća, direktori direkcija i direktori fondova za razvoj poljoprivrede, pozdravili su ovakvu inicijativu Valjeva i okarakterisali je kao pravi potez, jer samo ujedinjeni i složni gradovi mogu ostavriti bolji položaj za poljoprivredu i poljoprivrednike.

Nakon potpisivanja protokola održano je stručno predavanje o zaštiti bilja i voćarstvu.

Izvor: ekapija.com