Smederevo ponovo u znaku harmonike


Ovogodišnji „Dani harmonike“, na kojima će se takmičiti solisti, kamerni sastavi i orkestri harmonika iz zemlje i inostranstva biće održani od 11. do 15. maja u Smederevu.

Učesnici će se takmičiti u tri kategorije – za kompoziciju originalno napisanu za jednu harmoniku, za kamerno delo napisano za instrumentalni ili vokalno – instrumentalni sastav, pri čemu najmanje jedan instrument mora biti harmonika i za kompoziciju za orkestar harmonika, ili orkestar harmonika u kombinaciji sa drugim instrumentima.

U svakoj kategoriji biće proglašen apsolutni pobednik, koji će biti nagrađen peharom i diplomom, a tri prvoplasirane kompozicije biće objavljene u produkciji organizatora.

Ostali takmičari i škole koje imaju svoje kandidate, biće nagrađeni dipolomom za učešće na takmičenju.

U okviru manifestacije održaće se i izborno takmičenje za predstavnika Srbije na Svetskom trofeju 2011. u kategorijama junior i senior, kao i kategoriji „varijete“, takođe za juniore i seniore.

Za nastup na Svetskom trofeju žiri će od prijava koje pristignu do 15. aprila izabrati kandidate koji svojim nivoom zadovoljavaju kriterijume određene propozicijama CMA.

Izabrani takmičari sami snose troškove odlaska na Svetski trofej, kao i troškove kotizacije u iznosu od 70 CHF, dok kotizacija za izborno takmičenje u Smederevu nije predviđena, saopštili su organizatori.

Ovu, 16. manifestaciju organizuju muzička škola „Kosta Manojlović“ Smederevo i Udruženje pedagoga akordeona Srbije (UPAS), pod pokroviteljstvom grada Smedereva.