Smederevo čeka Ruse i bolje dane


30. januar 2013. PRIVREDA – Izvor: Večernje novosti – Šta se dešava sa železarom Smederevo godinu dana nakon odlaska američke kompanije Ju-Es stil, pišu Novosti.

Sigurnije rešenje je da “Uralvagonzavod” kupi fabriku, ali je partnerstvo realnija opcija.

Najsigurnije rešenje za budućnost industrije čelika u državi je da ruski “Uralvagonzavod” otkupi 100 odsto akcija Železare Smederevo, smatraju sindikati koji čekuju konačna ponudu sredinom februara.

Međutim, pre mesec dana u Železari su boravili predstavnici ruskog instituta čelične industrije “Čermet”, od čije ocene i finansijske analize zavisi i kakva će ponuda ruskog giganta stići. O tome trenutno pregovaraju dve strane, a upućeni procenjuju da je partnerstvo, ipak – realnije.

Sigurno je da pokretanje proizvodnje nije moguće pre proleća. Sindikati tvrde da nema nagoveštaja o proizvodnji pre odluke države o ponudi “Uralvagonzavoda”, odnosno pre maja.

Čak i tada, za početak proizvodnje na visokoj peći potrebno je najmanje dva do tri meseca, jer toliko traje postupak dopreme sirovina kojih železara sada nema.

Godinu dana traje iščekivanje raspleta sudbine 5.200 radnika i opstanka nekada najvećeg srpskog izvoznika od koga zavisi više desetina malih preduzeća, hiljade radnih mesta, ali i čitava srpska privreda.

Do zvaničnog isteka tendera ostalo je još mesec dana, i prema nekim najavama, on neće biti ponovo produžen. “Uralvagonzavod”, koji je jedini otkupio tendersku dokumentaciju, saopštio je da će sredinom febrauara izaći sa ponudom za čeličanu.

usi imaju dve opcije – otkup 100 odsto akcija Železare Smederevo ili partnerstvo u odnosu 75 odsto “Uralvagonzavod” – 25 odsto država.

“Verujemo da je najbolje rešenje da Rusi potpuno preuzmu fabriku, jer su garancije za povratak na stare pozicije i stvaranje kapitala tako izglednije”, smatra Mileta Gujaničić, predsednik Nezavisnog sindikata metalaca u Železari Smederevo.

Ima i sindikalaca koji misle da bi udeo države, ipak, doneo izvesnu stabilnost za buduće vreme, ali se svi slažu da svako novo odlaganje može biti pogubno.

Sindikati nisu dobili nikakve garancije od države o konačnom dogovoru sa ruskim partnerom, i da, nakon dostavljanja ponude na tender, Vlada ima rok od mesec dana da donese odluku.

“Nadamo se da će, nakon godinu dana, druga polovina februara doneti konačno rešenje koje će biti najbolje za zaposlene, ali i za grad i privredu čitave zemlje”, očekuje Siniša Prelić, predsednik Samostalnog sindikata.

“Zabrinjavajuća činjenica da nas u poslednje vreme napušta stručan kadar u potrazi za boljim angažovanjem. To može biti ozbiljan problem, ako brzo ne dođe do pokretanja stvari sa mrtve linije”, smatra Mileta Gujaničić.

Zasad je jedino izvesna isplata 60 odsto zarade radnicima do 15. maja, s obzirom na to da je pre nekoliko dana potpisan novi aneks Kolektivnog ugovora sa rokom važnosti do 30 aprila. U fabrici trenutno radi oko 500 radnika, dok je blizu 4.800 njih na plaćenom odsustvu.