Smederevo će platiti 200.000 evra zbog preplaćene cene vrtića


15. avgust 2016. DRUŠTVO – Izvor: Večernje novosti – Grad Smederevo bi zbog više naplaćivane cene usluga vrtića, trebalo da isplati roditeljima najmanje oko 200 hiljada evra, ocenio je danas u izjavi za FoNet Nenad Grbić, jedan od roditelja koji traže pravdu preko suda, dok Gradsko javno pravobranilaštvo nema precizne podatke, navodeći da su sva potraživanja starija od tri godine, zastarela.

Roditelji u Smederevu, kao i u još nekim gradovima u Srbiji, nekoliko godina su umesto zakonom utvrđenog – 20 procenata plaćali duplo viši procenat ekonomske cene boravka dece u vrtićima, odnosno 40 procenata.

Osnovni sud u Smederevu je nedavno doneo prvu prvostepenu presudu u korist roditelja po tužbi, tako da su Grad i Predškolska ustanova Naša radost obavezni da isplate oko 16 i po hiljada dinara na ime preplaćene cene za vrtić zajedno sa kamatom, ali i 41 500 dinara za troškove spora.

FoNetu je u Osnovnom sudu u Smederevu potvrđeno da su ukupno podnete 424 tužbe protiv Grada Smedereva.

Grbić smatra da je, prema njegovoj računici, prvi presuđeni iznos među nižima, pa visina novca koji se vraća varira od 5. 000 dinara do maksimalno 60 – 70 hiljada u zavisnosti od toga koliko je dete dugo bilo u vrtiću.

Ima slučajeva gde roditelji toliko duguju da im neće biti vraćen nikakav novac, navodi Grbić.

Dodaje da 2.800 roditelja ima pravo da traži povraćaj novca, dok je tužbeni zahtev podnelo tek oko njih 400.

Pomoću broja tužbi i visine prvog presuđenog iznosa sa sudskim troškovima stižemo do sume od oko 200.000 evra, koliko bi najmanje trebalo Grad Smederevo i Predškolska ustanova da nadoknade roditeljima, navodi Grbić.

FoNetu je rečeno u Gradskom javnom pravobranilaštvu da se neće žaliti na ovu prvu presudu, ali je naglašen stav Vrhovnog kasacionog suda da se tužbeni zahtevi roditelja smatraju tužbama za naknadu štete.

To znači, kako objašnjavaju, da su sva potraživanja starija od tri godine, od dana podnošenja zahteva zastarela.