Smederevci izvezu godišnje 9.000 tona jabuka u Rusiju


27. novembar 2011. PRIVREDA – Do pre nekoliko godina jabukari u smederevskom kraju neretko su krčeni, primat je polako ali sigurno preuzimala profitabilnija breskva. Jabuke nisu imale neku cenu, a bilo ih je teško prodati na smanjenom tržištu, koje bi pritom, baš u sezoni jabuka, preplavilo južno voće po prihvatljivijim cenama. Sve se promenilo dolaskom velikih trgovinskih lanaca i pogotovo kada je počeo izvoz na rusko tržište. Tako je prošle godine odavde izvezeno oko 26 miliona kilograma voća, od čega blizu 10 miliona kilograma jabuka. Ove godine do sada je put Rusije otišlo blizu devet hiljada tona.

Smederevo i okolina imaju oko pet miliona stabala jabuke na više od 2.000 hektara, a voćari su u ovom kraju do sada ubrali više od 25 miliona kilograma roda. Ali ove godine nije baš sve sjajno, ili barem nije kako su se nadali prema onome kako je bilo prošle, kažu proizvođači jabuka, daleko od toga. Prvo ih je na početku sezone pogodio grad, kada protivgradna služba još nije bila dobila rakete. Rod je maltene prepolovljen jer ono što je preteklo nije bilo ni blizu, sada su to tek proizvođači jabuka uvideli, kvaliteta koji Rusi traže. Lako je bilo udovoljiti im prošle godine, kada nije bilo ovakvih problema, kada je rod bio i obilan i kvalitetan.

– Nije kao 2010. Kvantitet je možda tu negde, ali kvalitet ni blizu i to je oteralo mnoge kupce iz našeg kraja. Ispostavilo se da je lakše izvesti robu u zapadnu Evropu nego u Rusiju, zahtevniji su Rusi. Jer odavde naša roba putuje 7 dana i ako nije kvalitetna jabuka, to je propast – objašnjava Zoran Mladenović, direktor Zemljoradničke zadruge u Suvodolu kod Smedereva.

– A i nas ima raznih. Neki su pokušali da u gajbice gore stave lepe i dobre jabuke, a dole… I onda, kada kamion ode za Rusiju, do tamo se pola pokvari. Nije ni čudo da posle neće da plate ili da drastično obore cenu – nadovezuje se na priču Aleksandar Mihajlović, proizvođač jabuka iz istog sela.

Još jedan problem mori ovdašnje proizvođače – nedostatak hladnjača. Neki, baš kao naši sagovornici, imaju male, gotovo bi se moglo reći priručne hladnjače, ali onih pravih, velikih više nema u ovom kraju, od kako je propao Poljoprivredni kombinat “Godomin”. Jedan deo ogromnog objekta koji je služio u tu svrhu je izdat privatnicima, ostatak zvrji prazan, oprema neumitno propada.

– Verovatno bi najbolje rešenje bilo da je grad Smederevo, ako je to ikako bilo moguće, otkupio ove kapacitete od “Godomina”. Da postoji jedna zbirna hladnjača, lakše bi bilo naći kupce, ruske ili neke druge. Ovako, sada maltene svako selo ima svog dilera. Ali hvala bogu da je i tako, svako tu nađe neku svoju računicu, pa je na kraju ipak svima bolje nego da rod propada – kaže Boban Marković, stručni saradnik za voćarstvo i vinogradarstvo u Poljoprivrednoj stručnoj službi u Kolarima.

Tako su zahvaljujući Rusima, ali i pomenutim tzv. dilerima jabuke u Smederevu i okolini ponovo u modi.

Srbija je u Rusiju izvezla više od 70.000 tona svežih jabuka tokom prošle godine, što je čak 415 odsto više u odnosu na godinu dana ranije. Vrednost izvoza svežih jabuka iz Srbije na rusko tržište bila je 33,2 miliona dolara, prema podacima Privredne komore Srbije. Da je voćarska proizvodnja u Srbiji jedna od najprofitabilnijih grana, potvrđuju rezultati ovogodišnjeg izvoza, posebno jabuke, koji je za prvih deset meseci bio veći za 45 odsto nego u 2010.

Izvor: Blic