Smederevac na Tesla festu


11. oktobar 2012. DRUŠTVO – Tradicionalni 26. Međunarodni festival inovacija, znanja i stvaralaštva – Tesla fest 2012, pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Vlade AP Vojvodine, Grada Novog Sada i Zavoda za intelektualnu svojinu, biće održan od 12. do 15. oktobra u Novom Sadu.

Po pokroviteljstvom Grada Smedereva, svoj patentirani pronalazak, registrovan u Saveznom zavodu za intelektualnu svojinu – Seizmoalarm, predstaviće na ovoj manifestaciji automatičar iz Smedereva, Zoran Konstantinović.

„Uređaj pripada kategoriji automatike, merenja i regulacije, a po funkciji, oblasti seizmologije i ekologije. Meri tektonske poremećaje, registruje seizmičke talase, a signalizira svetlosno i zvučno“, pojasnio je Konstantinović.

Konstantinović je naveo da će prototip predstaviti na Tesla festu. Ukoliko pronađe put do kupaca, proizvodnja ovog uređaja je planirana u tri modela. Prvi bi trebalo da bude mobilni-prenosivi, drugi bi bio fiksni-samopodesiv i treći statični-podesiv, sa ulazom i izlazom, primenljiv npr. u železničkom saobraćaju.

Festival će ove godine organizovati izložbe pronalazaka, novih proizvoda i tehnologija, industrijskog dizajna, žigova, oznaka geografskog porekla i robnih marki, međunarodnu konferenciju o inovacijama u organizaciji sa WIPO (svetska organizacija za intelektualnu svojinu) i Zavodom za intelektualnu svojinu Srbije, stvaralaštva mladih talenata, naučno – obrazovnih institucija, udruženja, klubova i drugih organizacija tehničke kulture, Muzeja Nikole Tesle, kaoii dodelu nagrada i priznanja.

Svake godine svoje pronalaske, inovacije, nove proizvode, tehnologije i projekte izloži više od 500 individualnih pronalazača, mladih talenata, studenata, preduzetnika, škola, fakulteta, instituta i preduzeća iz zemlje i inostranstva. Na Tesla festu su do sada učestvovali pronalazači i izlagači iz više od 25 zemalja sveta. Međunarodni žiri najuspešnijim učesnicima dodeljuje zlatne, srebrne i bronzane plakete sa likom Nikole Tesle i Gran pri Tesla festa.

Tesla fest je licenciran od Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO), čija visoka priznanja se dodeljuju za najuspešniju inovaciju, ženu pronalazača i mladog pronalazača.

Održava se 26 godina i prerastao je u značajan privredni, naučni, kulturni događaj u zemlji i regionu gde se afirmišu inovacije, pronalazaštvo i intelektualna svojina kao važan faktor ekonomskog i tehnološkog razvoja i doprinosi uspostavljanju konkretnih poslovnih aranžmana i bržoj realizaciji pronalazaka i drugih pronalazačkih zamisli.

Izvor: smederevo.org.rs