Sledeće godine Železara dobija partnera


16. septembar 2012. PRIVREDA – Izvor: Agencija Tanjug – Ministar Milan Bačević izjavio je da očekuje da će u prvoj polovini sledeće godine biti pronađen strateški partner za Železaru Smederevo, kako bi ta fabrika “oživela” i počela sa proizvodnjom.

“Ja sam veliki optimista da ćemo mi to da završimo vrlo brzo, čak sam spreman da izjavim da ćemo to završiti u prvoj polovini naredne godine”, rekao je ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević u intervjuu Tanjugu.

Bačević je podsetio da je za Železaru zainteresovana jedna ruska kompanija, čije ime nije želeo da otkrije, ali je dodao da postoje i drugi potencijalni partneri sa kojima se razgovara i svi su sa Istoka.

Ti potencijalni partneri su Rusi uglavnom i Ukrajinci, jer imaju istu tehnologiju koja je ugrađena u smederevsku železaru, precizirao je Bačević.

“Nije se ta priča svela samo na jednu kompaniju. Ima više interesenata, a mi naravno, tražimo najbolje rešenje”, dodao je ministar.

Pošto je u Železaru ugrađena ruska tehnologija, Rusi su prepoznali da bi preko te tehnologije , čak i u ovim uslovima krize, mogli da ostvaruju između 10 i 15 procenata veću proizvodnju čelika, nego što su to radili njihovi predhodnici ,na istoj tehnologiji , istakao je Bačević.

Železara sada za Srbiju predstavlja “kamen oko vrata”, jer njen rad na tehnološkom minimumu i vlada to preduzeće svakog meseca finansira “ozbiljnim” novcem, napomenuo je ministar i naglasio da smo zbog toga prinuđeni da što pre pronađemo strateškog partnera, koji će prepoznati svoj interes, u proizvodnji u smederevskoj železari.

Cilj je da “oživimo” Železaru, da uposlimo nekoliko hiljada ljudi i pomognemo u plasmanu čelika, koji recimo može da služi za proizvodnju šasija u automobilskoj industriji u Kragujevcu, ili u namenskoj industriji u Srbiji, kazao je Bačević.

Velike su mogućnosti za korišćenje čelika i čeličnog lima iz smederevske železare, dodao je on i podsetio da je američka kompanija “Ju es stil” nekoliko godina ostvarivala veoma visoke profite od proizvodnje u smederevskoj železari.