“Servfud Smederevo”: Ribu nema ko da čisti


23. april 2018. PRIVREDA – Izvor: Večernje novosti – Fabrika za preradu i konzerviranje ribe, ljuskara i mekušaca “Servfud Smederevo”, srpska ispostava nemačke kompanije PTC, koja je još pre dve godine otvorila pogone u Smederevu, ne radi. Iako radnici, koji su prošli obuku, tvrde da ih je poslodavac obavestio da ne dolaze na posao, jer novca za plate nema, zvaničnu potvrdu ovoga puta u toj kompaniji nismo mogli da dobijemo.

– Ne dolazimo na posao od početka marta. Rečeno nam je da nema para za plate za februar i mart. Onima kojima su istekli ugovori, biće produženi kad firma počne da radi – kaže jedan od radnika “Servfuda” koji tvrdi da je ovo sudbina pedesetak radnika.

Naša nastojanja da stupimo u kontakt sa izvršnim direktorom “Servfuda” Petrusom Verstralenom nisu bila uspešna.

– Direktor će kontaktirati sa novinarima kada bude procenio da je potrebno – rekla nam je sekretarica u ovoj kompaniji.

U Inspektoratu rada rečeno nam je da se njima zaposleni nisu obraćali.

Međutim, inspektor rada je tokom vanrednog nadzora 7. marta ustanovio da fabrika ne radi.

– Inspektor rada je zatekao na radu sedam osoba, od toga tri administrativna radnika i četiri tehnologa. Inspekcijskim nadzorom je tada utvrđeno da pogon za preradu ribe ne radi – saopšteno nam je iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

U ministarstvu navode da je pregledom dokumentacije utvrđeno da su sva lica kod poslodavca u radnom odnosu na određeno vreme, sa zaključenim ugovorima i podnetim prijavama na obavezno socijalno osiguranje. Takođe, poslodavac je isplatio zaposlenima zarade za januar i prvi deo februara 2018. godine u skladu sa zakonom. Ostaje nejasno koliko je ljudi ovde radilo pre inspekcijske kontrole.

Sestrinska firma nemačkog investitora PTC, “Servfud” zakupila je halu od 4.000 m2 koju je kreditom izgradio Grad. Ugovor je potpisan u februaru 2016. godine.

Iako nisu obavestili inspekciju rada, jedan broj radnika, kako nezvanično saznajemo, zatražio je prijem kod gradonačelnice Smedereva Jasne Avramović. Sastanak je održan u četvrtak, ali, iako smo tražili, iz njenog kabineta nismo dobili odgovor kakav je epilog ovog sastanka.

Po ugovoru zaključenim sa gradom, investitor je bio u obavezi da u sredstva i opremu uloži dva miliona evra, zaposli i obuči najmanje 100 radnika. U Ministarstvu privrede, prošle godine pred početak rada pogona, potvrđeno nam je da je 30 radnica prošlo obuku za posao u fabrici ribe. Najavljeno je takođe i da pun kapacitet prerade od 30.000 tona ribe godišnje firma treba da dostigne u 2019. godini. U isto vreme, posao je ovde trebalo da dobije 300 radnika.


2 comments

  1. Dobar vam je naslov. Ribu nema ko da čisti!!!!! Opet clickbait? Ili greška urednika? Što lepo niste napisali “Fabrika za preradu ribe ne radi i poslala sve zaposlene kući do daljnjeg”????

  2. Fabrika ribe nikada nije ni pocela da radi! Ceo sistem je bio klasicna prevara i pranje novca! Sta drugo i ocekivati, stetu kao i uvek zna se ko placa…

Comments are closed.