Sertić: Razgovori sa Esmarkom idu teško


19. januar 2015. PRIVREDA – Izvor: Agencija Beta – Ministar privrede u Vladi Srbije Željko Sertić izjavio je da se veoma teško odvijaju razgovori sa američkom kompanijom Esmark o privatizaciji “Železare Smederevo”.

“Mogu da kažem da veoma teško idu razgovori, ali razgovori u poslovnom svetu nikada nisu ni malo jednostavni, ima mnogih pitanja koja moraju da budu rešena”, kazao je Sertić za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Istakao je da očekuje da će razgovori, na obostrano zadovoljstvo, biti uspešno završeni u naredne dve nedelje. “Esmark je velika kompanija, a mi imamo naše interese, zato punu podršku dajemo našem pregovaračima da u naredne nedelje izguraju ceo proces”, kazao je Sertić.

Kako je ranije najavljivano, razgovori s kompanijom Esmark trebalo je da se završe još 15, odnosno 17. januara, kako bi se kupoprodajni ugovor potpisao do 1. feburara.

Ponude za dokapitalizaciju Železare, kupovinom udela od 80,01 odsto, otvorene su 9. januara, a jedinu validnu ponudu dostavio je Esmark.

Obaveza budućeg većinskog vlasnika Železare biće da do kraja 2016. godine pokrene proizvodnju u visokoj peći “broj 2”, koja će raditi sa najmanje 50 odsto kapaciteta, a da istovremeno održava punu proizvodnju visoke peći “broj 1”.

Vlada Srbije je vlasnik Železare od februara 2012. kada ju je za jedan dolar kupila od američkog Ju-Es stila (U.S. Steel) koji se povukao zbog gubitaka.