Neozbiljno prognozirati o Dunavu


18. februar 2012. DRUŠTVO – Izvor: Agencija Beta – Šef Lučke kapetanije u Smederevu Hranislav Mirković ocenio je da je neozbiljno prognozirati razvoj situacije na Dunavu kod Smedereva, jer se, kako je kazao sve može promeniti za tren.

On je kazao da su ledolomci koji su iz Apatina vraćeni u Mađarsku, neophodni na Dunavu u Srbiji.

Mirković je naglasio da nema nikakve opasnosti odnosno da su zbrinuta ukrajinska plovila koji su usidrena nizvodno, ispod nove Luke Smederevo, na kojima je 11 mornara.

Šef Lučke kapetanije Smederevo je naveo da je upoznat sa situacijom u Novom Sadu gde je led naneo veliku štetu uništivši pontone u marinama za koje su bili vezani brodići i čamci, splavovi, restorani i kućice na reci.

“Ko zna šta će biti i kako će se Dunav ponašati”, naveo je Mirković.

On je dodao da je direktorka Jugoslovenskog rečnog brodarstva (JRB) poslala apel Ministarstvu, Kapetaniji u Smederevu i Pančevu tražeći podršku za dolazak ledolomaca koje, po Mirkovićevim rečima, može da pribavi samo Republički štab za odbranu.

Mornari JRB Stanislav Cicelanović i Siniša Berečević koji su na putu ka Ukrajini zarobljeni ledom na tankovima usidrenim na sred Dunava u starom pristaništu, prema Mirkovićevoj proceni, za sada su bezbedni.

Mornarima na tankovima JRB helikopterom Ministarstava unutrašnjih poslova pre pet dana dostavljeni su hrana, lekovi i gorivo za agregat.

U Novom Sadu led je u petak povukao dva tanka i jednu baržu nekoliko kilometara nizvodno.