Sedam osoba lišeno slobode zbog poreske utaje


15. maj 2013. HRONIKA – Izvor: Agencija Tanjug – U nastavku akcije na suzbijanju finansijskog kriminala, pripadnici Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije i Policijske uprave u Požarevcu u saradnji sa Poreskom policijom i Osnovnim javnim tužilaštvom iz Požarevca, danas su lišili slobode sedam lica zbog tog što su poreskom utajom oštetili republički budžet za skoro 600 miliona dinara.

Oni su lišeni slobode, a još jedno će biti obuhvaćeno krivičnom prijavom, zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično delo poreska utaja, saopštila je Policijska uprava u Požarevcu.

Slobode su lišeni vlasnik PD “Ema” doo Požarevac Goran Janićijević (38) iz Radinca, opština Smederevo, odgovorno lice-direktor PD “Ema” doo Požarevac Jelena Janićijević (35) iz Radinca, opština Smederevo i odgovorno lice – direktor PD “Grin Gas” doo i PD “Mar Prom” doo iz Zubinog Potoka Nebojša Marković (38) iz Kragujevca.

I odgovorno lice-direktor PD “Tehnodelta distribucioni centar” doo Beograd u periodu od 1. decembra 2009. – 24. marta 2011. godine Aleksandar Maksimović (32) iz Novog Sada i odgovorno lice – direktor PD “Tehnodelta distribucioni centar“ doo Beograd u periodu od 24.marta 2011. – 31.decembra 2011. godine Biljana Lukan (45) iz Beograda su lišeni slobode.

Slobode su lišeni i odgovorno lice – direktor PD “Kontinetal Gak” doo Požarevac Dejan Savić (39) iz Smedereva i Borivoje Tatić (53) iz Sakula, opština Opovo, dok će krivičnom prijavom biti obuhvaćen i
Slaviša Đurić (46) iz Zubinog Potoka.

Osumnjičeni Nebojša Marković, Aleksandar Maksimović, Biljana Lukan, Dejan Savić, Jelena Janićijević, i Goran Janićijević, Borivoje Tatić i Slaviša Đurić, od 1. decembra 2009. do 31.decembra 2011. godine, u nameri da delimično izbegnu plaćanje poreza, davali su lažne podatke o zakonito stečenim prihodima.

Oni su pribavljanjem i izdavanjem lažnih računa i otpremnica o prometu sekundarnih sirovina (otpadnog gvožđa, bakra, mesinga, aluminijuma i dr.) i građevinskog materijala (cementa i betonskog gvožđa), kao i neosnovanim prenosom i podizanjem novčanih sredstava na ime fiktivnih predugovora o kupovini zemljišta, stvorili privid da je Privrednom društvu “Ema” DOO Požarevac od strane preduzeća “Grin Gas“ doo i “Mar Prom” doo iz Zubinog Potoka, “Tehnodelta distribucioni centar” doo Beograd i “Kontinetal Gak” doo Požarevac, izvršen promet sekundarnih sirovina i mazuta u ukupnoj vrednosti od 3.138.409.517 dinara.

Simulovanjem ostalih pravnih poslova u vidu prodaje građevinskog materijala u suprotnom smeru navedenim pravnim licima, kao i navodnim plaćanjima i kompenzacijama vezanim za nabavku sekundarnih sirovina, stvoren je privid da su izmirene obaveze po osnovu nabavke sekundarnih sirovina.

Ali tim radnjama prikrivena je i prodaja građevinskog materijala u ukupnoj vrednosti od 557.018.566,71 dinara za gotov novac od strane Privrednog društva “Ema” doo Požarevac.

Po osnovu napred navedenog prometa osumnjičeni Jelena Janićijević i Goran Janićijević su porez na dodatu vrednost koji je sadržan u računima koji se odnose na te nabavke u ukupnom iznosu od 478.741.022,05 dinara, neosnovano iskazivali u poreskim prijavama kao prethodni porez – odbitnu stavku pri obračunima poreza na dodatu vrednost za Privredno društvo “Ema” i izbegli prijavljivanje i plaćanje poreza na dohodak građana u iznosu od 106.098.757,63 dinara.

Na opisani način, osumnjičeni su izbegli da prijave i plate porez na dodatu vrednost i porez na dohodak građana u ukupnom iznosu od 584.839.779,68 dinara (oko 6.000.000 evra), na štetu budžeta Republike Srbije, navedeno je u saopštenju.