Sedam decenija ne održavaju zgradu, uvereni da je pod zaštitom


06. oktobar 2016. DRUŠTVO – Izvor: Večernje novosti – Stanari stambene zgrade u Ulici despota Đurđa u Smederevu sedam decenija ništa nisu radili kako bi zaštitili objekat od propadanja, jer su ne razumeju razliku između termina “zona zaštite tvrđave” i “objekat pod zaštitom države”.

“Stanari zgrade u Ulici despota Đurđa ne mogu da dobiju nikakav novac, ali pošto su u zoni zaštite, mogu da dobiju uputstva i savete kako da saniraju zgradu, a Zavod ne može umesto njih da brine o objektu koji nema rang spomenika kulture da bi Ministarstvo dalo novac”, rekao je agenciji Beta direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Dejan Radovanović.

Reč je o delu u kome su svi objekti u zoni zaštite smederevske tvrđave. U tom delu Zavod daje uputstva, predloge, mišljenje kako sanirati ono što vreme nagriza, a stanari su uvereni da žive u zgradama koje treba Zavod da održava.

Zgrada je jedna od mnogih koje su podignute sredstvima Komesarijata za obnovu grada, posle eksplozije koja je ostavila netaknutim samo 25 objekta u Smederevu i data je na korišćenje kao pomoć.

Stanari su se uselili pre 71 godinu, i od tada do danas nisu održavali zgradu, zbog čega je oronula pa je postalo”riskantno živeti” u toj zgradi, “i prolaziti pored nje”.

Zgrada nema skupštinu stanara, ni kućni savet pa je pre nekoliko dana na vratima zgrade osvanula naredba građevinske inspekcije da se u roku od osam dana stanari dogovore o rekonstrukciji.

“To je prvi korak inspekcije, a drugi je na stanarima da angažuju radnike, saniraju zgradu i plate majstore”, rekla je načelnik Odeljenja za inspekcijske poslove Violeta Maksimović.