Sećanje na streljane na Jezavi


10. novembar 2012. DRUŠTVO – Izvor: FoNet – Udruženje građana Smedereva “Jezava”, organizovalo je danas pomen streljanim građanima Smedereva na Jezavi krajem 1944. i 1945. godine, žrtvama komunističkog terora.

Parastosu i obeležavanju godišnjice streljanja na Jezavi prisustvovali su rodbina i prijatelji žrtava, predstavnici SPO i Smederevske Demokratske stranke.

Oni su pokrenuli inicijativu za podizanje spomen obeležja na mestu egzekucije i za rehabilitaciju svih nevinih žrtava, utvrđivanje istorijskih činjenica o stradanju i,kako je rečeno, ispravljanje nepravde.

Navode da je cilj inicijative da se istraže istorijske okolnosti i činjenice u vezi sa streljanjem građana na Jezavi, ali i okolnosti stradanja svih žrtava bratoubilačkog rata, bez obzira na njihovu ideološku pripadnost.

Procenjuje se da je, po oslobođenju Smedereva u Drugom svetskom ratu, stradalo od nekoliko stotina do 1.200 viđenijih domaćina iz Smedereva i okoline.

Na Dan oslobođenja Smedereva, 16.oktobra 2012. godine, održana je osnivačka skupština Udruženja građana Smedereva “Jezava”, sa ciljem da se utvrdi istorijska istina i okolnosti u vezi streljanih građana Smedereva na Jezavi i okolnim naseljima krajem 1944. godine od strane “oslobodilaca”.