Saslušanje policijskih zapisničarki


02. februar 2012. HRONIKA – U Višem sudu u Smederevu danas će četiri zapisničarke Policijske uprave u tom gradu biti ispitane o okolnostima pod kojima su sačinjavani zapisnici sa saslušanja osumnnjičenih profesora da su prodavali ispite na Pravnom fakultetu u Kragujevcu.

Juče je, gotovo šest sati, sa dve pauze od po 10 minuta, predsednica sudijskog veća Slađana Bojković saslušavala penzionerku policije Ljubinku Jovanović o okolnostima sačinjavanja zapisnika u pretkrivičnom postupku.

Predsednica sudijskog veća u predmetu korupcije na kragujevačkom Pravnom fakultetu ranije je rekla agenciji Beta da je u toku rad na deskripciji presretnutih telefonskih razgovora optuženih za korupciju, zloupotrebu položaja i posredovanje u davanju mita.

Sud pored audio zapisa presretanih telefonskih razgovora, raspolaže i video materijalom koji će biti, kako se očekuje, od jeseni, pored štampanih transkripta, emitovan u sudnici.

Pošto se urade transkripti, neće biti neophodno i emitovanje audio snimaka, rečeno je Beti u Višem sudu, ali procenjuje se da će odbrana tražiti emitovanje snimljenog materijala.

U predmetu korupcije profesora Pravnog fakulteta u Kragujevcu optuženo je 87 osoba. Od tog broja 33 studenta optužena su za kupovinu ispita i 21 posrednik izvan nastavnog osoblja.

Profesori se terete za ukupno 159 krivičnih dela. Od toga je 114 krivičnih dela primanja mita i 45 zloupotreba službenog položaja.