Samouki kovač mačeva otvorio izložbu sečiva


07. septembar 2012. DRUŠTVO – Izvor: Agencija Beta – Samouki kovač mačeva iz Smedereva Željko Pantić otvorio je u Muzeju smederevskog Podunavlja izložbu vlastoručno iskovanih mačeva.

Svi Pantićevi rukotvoreni mačevi od visokokvalitetnog čelika iskovani su po narudžbi od kolekcionara, škola mačevanja, muzeja i evropskih trgovaca.

On odnedavno sarađuje sa istoričarem Markom Aleksićem koji je dokazao da je postojao srpski mač, a za Muzej Vojvodine, kada je planirana izložba keltskog oružja, Pantić je iskovao repliku keltskog mača.

Ne postoje dva identična mača jer je svaki specifičan, izjavio je Pantić na otvaranju prve samostalne izložbe “Alhemija kovanja”.

“Mač nije lako iskovati. Mač mora da bude čvrst, a lagan, tvrd, ali ne sme da bude krt, već savitljiv. Ima mnogo stvari koje moraju da se pomire u jednom maču. Mač mora da se dobro iskuje, sa svake strane treba približno isti broj udaraca. Kod dvoseklog mača, postoje oštrice s obe strane. Ako se ne iskuje precizno, savršenih ispravki nema, a čelik ne prašta promašaje”, kazao je Pantić.

Kovačenje mačeva je veoma cenjen posao. U Japanu radi desetak vrhunskih majstora i njihovo sečivo staje do 50.000 dolara a za isporuku se čeka do pet godina.

Za sada dva majstora imaju status živog nacionalnog blaga.

Svaki majstor sa sertifikatom u Japanu, koji su kovanje mačeva doveli do savršenstva, ima dozvolu da u godini napravi do 24 mača, isključivo po tradicionalnim metodama i tradicionalnim materijalima.

Takvi mačevi imaju tretman umetničkog dela a prave se u malom broju da ne bi pao kvalitet. U Japanu se za kovanje svakog sečiva traži posebna dozvola, ali i svaki mač ima posebnu cenu, pri tome se zasebno plaća ime majstora kao i svaki deo mača jer je svaki deo rukotvorina i specijalnost drugog majstora.