Rusi traže veći udeo u smederevskoj železari


19. februar 2013. PRIVREDA – Ponuda ruskog “Ural vagon zavoda” za kupovinu Železare Smederevo još nije završila na stolu Vlade jer Rusi žele veći vlasnički udeo u posrnulom srpskom metalurškom gigantu. Željko Veselinović iz Sindikata „Sloga“, potvrdio je za “Blic” da je zastoj u pregovorima nastao zbog neslaganja oko toga koliki treba da bude ruski vlasnički udeo.

– Po informacijama koje sam dobio od kolega iz ruskog sindikata, još je otvoreno pitanje koliko bi udela u partnerstvu imala naša država a koliko ruska kompanija – kaže on.

Naš sagovornik smatra da je najizvesnije da sve bude rešeno međudržavnim sporazumom, poput onog koji Srbija ima s Ujedinjenim Arapskim Emiratima.
– Njima je primarna proizvodnja vagona, pa ako se odluče za Srbiju, to bi bila vezana trgovina. Uz Železaru bi uzeli i fabrike koje se bave vagonogradnjom i remontovanjem u Kraljevu, Kruševcu, Nišu i Smederevu – prenosi Veselinović informacije ruskih kolega.

“Blic” je pokušao da kontaktira “Ural vagon zavod”, ali se do zaključenja ovog broja ta firma nije oglasila.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je juče da će sledeće nedelje rukovodstvo i sindikati Železere izložiti plan za pokretanje tog preduzeća, a do tada očekuje da će se ruska kompanija izjasniti da li će ući u strateško partnerstvo.

– Spremili smo i drugu varijantu, koju ćemo objaviti posle razgovora sa sindikatima i poslovodstvom Železare – poručio je Dinkić.

Izvor: Blic