Rusi obećali Dačiću: Kupujemo železaru!


01. jul 2012. PRIVREDA – Čim sadašnji mandatar, a budući predsednik vlade Srbije Ivica Dačić formira kabinet, potpisaće ugovor o prodaji Železare Smederevo jednoj ruskoj firmi iz oblasti crne metalurgije. Lideru socijalista to je nedavno obećano u Moskvi u slučaju da sklopi savez sa naprednjacima.

Naš izvor tvrdi da je Moskva odmah po okončanju izbora za Skupštinu Srbije a posebno nakon Nikolićeve pobede na predsedničkim izborima, insistirala da Srpska napredna stranka uđe u vladu, odnosno da Socijalistička partija Srbije promeni koalicionog partnera i umesto sa demokratama napravi savez sa naprednjacima.

Razlozi takvog stava Moskve su u konstantnoj antiruskoj kampanji koju su u Beogradu vodili mediji pod kontrolom DS kao i mogućnošću da u novu vladu, čiju bi okosnicu činile DS i SPS, uđe i LDP Čedomira Jovanovića, poznata po gotovo histeričnom protivljenju svake saradnje Srbije sa Rusijom.

Podsećamo da je u postizbornom periodu Ivica Dačić čak dva puta leteo u Moskvu, uz obrazloženje da su te posete dogovorene ranije, ali je svima bilo jasno da se na tim susretima pre svega razgovara o budućoj vladi Srbije. U znak dobre volje, ako se odluči za savez sa naprednjacima, ruska strana je Dačiću obećala značajnu materijalnu pomoć u vidu velikih investicija u srpsku privredu.

Tako je i dogovoreno da odmah nakon formiranja vlade Srbije, sa SNS-om i SPS-om kao glavnim strankama, počne proces ruskog preuzimanja Železare Smederevo, sa aktiviranjem punog kapaciteta, otvaranjem ruskog tržišta za proizvode Železare a obećana je i velika investicija u Prvu petoletku iz Trstenika.

Izvor: vesti-online.com