Restauracija tvrđave u Smederevu


20. februar 2015. KULTURA – Izvor: Agencija Beta – Konkurs ministarstva kulture za dodelu sredstava biće završen 3. marta.

Direktor Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo Veroljub Ranković izjavio je da je ta ustanova učestvovala na konkursu ministarstva kulture za dobijanje sredstava potrebnih za završetak restauracije Jezavskog dela tvrđave despota Đurđa Brankovića u tom gradu.

“Za završetak konzevatorsko-restauratorskih i sanacionih radova, ostao nam je još deo između devete i desete kule, što je jedan od teško oštećenih delova bedema. Potrebna nam je velika količina veoma skupog kamena, koji se retko može nabaviti. Despotovi majstori koristili su 30 vrsta kamena, i nabavka nam je redovni problem”, rekao je Ranković agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, obavljena su sva geološka i arheološka istraživanja i statička merenja a preostalo je samo da se obezbede sredstva za izvođenje radova.

“Bićemo zadovoljni ako uspemo da obezbedimo sredstva da završimo taj bedem. što se smederevske tvrđave tiče, bilo bi odlično ako bismo završili i glavni statički projekat za kulu 11 koja je toliko oštećena i nagnuta da je čudo da još odoleva statičkim zakonima”, kazao je Ranković.

Kako je naveo, kroz saradnju ministarstva kulture i Zavoda za zaštitu spomenika kulture, obnovljeno je petnaestak spomenika u nadležnosti te ustanove.

“Ove godine radićemo na spomeniku ratnicima iz balkanskih ratova i Prvog svetskog rata na Trgu republike u Smederevu kao i na spomeniku u Goloboku, posvećenom vojnicima iz Prvog svetskog rata. Planirali smo i restauraciju i konzervaciju spomenika u Saraorcima, ali svesni smo da nećemo moći ove godine da dobijemo tolika sredstva mada smo konkurisali i za taj projekt”, rekao je Ranković.