Radnici železare biraju: odmor ili 60 odsto plate


10. 02. 2012. PRIVREDA – Zbog novog režima rada, uslovljenog vremenskim neprilikama, na poslu će ostati samo oko 400 radnika, od ukupno 5.400. Ostalim zaposlenima danas ističe rok da se izjasne da li će ići na godišnji odmor ili plaćeno odsustvo.

Kako saopštavaju iz smederevske železare, razlog za obustavu proizvodnje je nemogućnost dopremanja sirovina neophodnih za nesmetan tok proizvodnog procesa.
– Železara „Smederevo” planira da privremeno obustavi proizvodnju na najmanje deset dana, stavljanjem druge visoke peći u režim tihog hoda. Razlog su loši vremenski uslovi koji onemogućavaju snabdevanje sirovinama. U ovom trenutku ne možemo precizirati kada će tačno visoka peć biti stavljena na tihi hod, jer je potrebno obezbediti opremu od zamrzavanja i oštećenja. Zaposlenima će biti na raspolaganju plaćeno odsustvo uz naknadu zarade od 60 procenata, što određuje menadžment, ili korišćenje godišnjeg odmora, dok će deo radnika ostati u fabrici da bi radili na održavanju opreme – navodi se u zvaničnom saopštenju Železare „Smederevo”.

Trenutno su u toku pripreme pogona za privremenu obustavu proizvodnje, a nakon gašenja i druge peći, na posao će dolaziti manje od deset odsto zaposlenih, koliko je neophodno za održavanje postrojenja.
Dobro upućeni kažu da vremenske neprilike koje su uslovile privremeno stavljanje postrojenja van stroja idu naruku i novom-starom vlasniku – državi, koja će ostvariti uštedu, s obzirom na to što u normalnim okolnostima za plate mesečno treba izdvojiti oko četiri miliona evra.
U železari ne žele zvanično da se izjašnjavaju kako će ovaj zastoj uticati na proizvodni plan ali je izvesno da bi dužom obustavom rada mogla da bude dovedena u pitanje i isporuka ugovorenih količina kupcima. Uoči krize mesečna proizvodnja bila je 150.000 tona, dok je trenutno na nivou od oko 60.000 tona.

Izvor: pressonline.rs