Radnici sami sebi smanjili plate?


04. jun 2013. DRUŠTVO – Na stolove blizu dve stotine radnika JKP „Čistoća“ stigli su na potpis formulari izjava kojima se oni dobrovoljno odriču 10 odsto zarada u korist preduzeća. Donacija firmi ima rok „od aprilske zarade do ubuduće“, a radnici nevoljno potpisuju u strahu od odmazde.

U blanko izjavama koje su radnici dobili prošle sedmice stoji: „Prihvatam da mi se neto zarada, počev od zarade za april, pa ubuduće, umanjuje za 10 odsto u korist računa preduzeća JKP Čistoća – Smederevo“. Radnici su jedino morali da upišu svoje ime, prezime i broj lične karte, i tako postanu dobrotvori firme.

Ko je bio velikodušan, a ko nije, zasad je misterija.

– Radnici su ovo doživeli kao pritisak. Ko ne potpiše, biće zabeležen, pa neka se pita šta može da mu se desi. Svi su negodovali i bili ogorčeni jer im od ionako male plate otkidaju 10 odsto, ali mnogi su potpisali u strahu od posledica – kaže jedan radnik koji nije želeo da mu pomenemo ime.

„Novosti“ su pre nedelju dana od direktora ovog komunalnog preduzeća Kristijana Đurića tražili odgovore na pitanja ko je doneo odluku, sa kakvim pravnim obrazloženjem, kakve su uštede, kao i koliko radnika je potpisalo. Međutim, nikakav odgovor nismo dobili.

Ni u sindikatu ASNS nemaju podatke koliko je radnika od njih 198 potpisalo izjave.

– Radnici izjave ne bi trebalo da potpisuju. Nije definisan period u kome će obustave biti vršene, ne postoji mogućnost uvida i kontrole kome se vrše obustave, i da li će neke izjave biti povučene, a ne postoji ni mišljenje pravne službe – kaže Vladan Petković, glavni poverenik ASNS JKP „Čistoća Smederevo“.

O merama štednje na radničkim platama u ovom gradskom preduzeću za odgovore smo uskraćeni i u kabinetu gradonačelnice Jasne Avramović. Iz kabineta su nam prosledili preporuku gradonačelnice i Gradskog veća javnim preduzećima da zbog smanjene realizacije budžeta i nedostatka novca izvrše racionalizaciju rashoda. Gradonačelnica je savetovala direktore da budu štedljivi, naročito kada je reč o platama menadžmenta.

Gradsko veće je krajem marta saopštilo da će plate menadžmenta u javnim preduzećima biti smanjene. Najavljen je prvo „politički konsenzus“, ali do sada to nije urađeno. Stara preporuka da direktorske plate budu najviše do 80 odsto plate gradonačelnika se ne poštuje.

Izvor: Večernje novosti