Protest radnika Želvoza: Dok mi šetamo oni nam raznose fabriku


29. jun 2015. DRUŠTVO – Izvor: Blic – Protest, ko zna koji po redu, bivših radnika „Želvoza“ ulicama Smedereva, zbog neisplaćenih tridesetak plata i tri godine neuplaćivanog staža, ovog ponedeljka mogao je da ima neočekivani obrt. Dok su se još okupljali stigla je vest da na smederevskoj železničkoj stanici stoje vagoni natovareni mašinama iz „Želvoza“.

Prvobitni dogovor da se protestna šetnja odvija već ustaljenom trasom po gradu na brzinu je promenjen, radnici su bili namerni da krenu ka železničkoj stanici, ali…

– Za svaki dan moramo da najavimo policiji kojim putem ćemo da se krećemo. Nismo imali prijavljen odlazak do železničke stanice i rečeno nam je da ne možemo tamo. Nećemo da imamo sukob sa ljudima u plavim uniformama – objasnio je Dragan Golubović, jedan od vođa protesta, odustajanje od odlaska na stanicu.

Drugi nisu bili tako pomirljivi.

– Dok mi šetamo oni nam raznose fabriku – začulo se iz gomile iza transparenata.

Mašine su u međuvremenu već uveliko bile otišle. Karusel i mašina za raspresavanje, dve ogromne sprave, po rečima radnika odvezene su jutros iz Smedereva neznano kuda, ni zašto, još manje po čijem nalogu. Sumnjaju, kako kažu, da će iz fabrike biti odneto sve što iole vredi i da oni svoje pare nikada videti neće. Za ovaj utorak je zakazana skupština akcionara „Želvoza“, pa će tamo, kako je i radnicima i novinarima rečeno, sve biti objašnjeno. Bivši radnici, koji su i sami akcionari, ne gaje velike nade da će dobiti prave odgovore zbog čega je već najavljeno novo protestno okupljanje.