Protest radnika Želvoza


22. februar 2012. DRUŠTVO – Izvor: Agencija Tanjug – Nekoliko stotina nezadovoljnih radnika smederevskog Želvoza okupilo se danas ispred glavne kapije tog preduzeća protestujući što nisu dobili obećane otpremnine.

Više od 400 smederevskih remontera prošle jeseni pristalo je da napusti Želvoz uz dogovorene otpremnine, koje je trebalo da dobiju, sa odlaganjima, do 20. februara.

Pošto se to nije dogodilo, danas su se okupili na protestu u krugu fabrike, kome novinari nisu mogli da prisustvuju. Oni su potom prošetali do Gradske uprave u Smederevu, gde su gradonačelnik Predrag Umičević i predsednik Gradske skupštine Branče Stojanović, preuzeli obavezu da premijeru Srbije sutra objasne situaciju u Želvozu koji je u restruktuiranju i prenesu stavove radnika.

Za četvrtak je zakazano novo radničko okupljanje.

Predsednik Štrajkačkog odbora u vreme raskida ugovora sa rumunskim konzorcijumom, prethodnim većinskim vlasnikom Želvoza, Dragan Milijašević rekao je da bi za otpremnine trebalo da bude uplaćeno oko dva miliona evra.

On je ocenio da je to teško očekivati jer fabrika i sada radi zahvaljujući sredstvima koja dobija na osnovu programa vlade za oživljavanje te privredne grane.

Predsednik Sindikalno-radničkog pokreta Želvoza, Saša Milanović je dodao da je početkom meseca stiglo, na osnovu programa vlade, 122 miliona dinara i da su pare potrošene, a da radnici nisu primili nijednu zaradu.