Propao pokušaj krađe bakra sa kapele


30. novembar 2015. HRONIKA – Izvor: Šumadija press – Proteklog vikenda, lopovi su pokušali da ukradu bakar sa kupole kapele pored crkve Uspenja Presvete Bogorodice, na neobičan način.

Između petka i subote, 28. novembra, u Smederevu, lopovi su pokušali da skinu bakarni lim sa kupole kapele velikog dobrotvora Dimitrija Dine Mančića (1831-1882) i njegove žene Ljubice. Pod zaštitom je Zavoda za zaštitu spomenika kulture i nalazi se na dvadesetak metara od crkve Uspenja Presvete Bogorodice iz XV veka. Pokušaj krađe prijavljen je policiji.

Vernike, koji su u subotu došli u crkvu na Svetu liturgiju, nije toliko iznenadio pokušaj krađe, jer se bakarni lim sa kapele sistematski krade, a crkva Uspenja Presvete Bogorodice često obija, već način da se ukrade lim sa najviše tačke kapele.

Scena kao u nekom Felinijevom filmu. Kako bi se popeli do vrha lopovi su bukvalno pravili merdevine od većeg i manjeg stola, klupe i stolice. Najpre su u podnožju kapele postavili veći sto po dužini, dozidali manji sto takođe po dužini i popeli se na prvu polu-kupolu (sa koje je već ranije skinut bakarni lim), a zatim uspeli da se popnu i na krov (takođe i sa krova ranije su ukrali lim). Na krovu su postavili klupu i stolicu i pokušalu krađu. Nisu uspeli, verovatno zbog klimave ”skele” i visine.

kap2

Rekvizite za vandalizam pronašli su ispred crkve Uspenja Presvete Bogorodice. Pokušaj krađe otkrili su crkvenjaci. Primetivši da nema stolova, a znajući da se nezvani gosti često noću okupljaju na platou crkve i pritom razmeštaju stolice i klupe po svom nahođenju, pošli su u potragu i otkrili nadrealan prizor.

Treba naglasiti da je Staro groblje u Smederevu istorijsko-kulturni kompleks (ovde se nalazi i grob Dimitrija Davidovića) i sasvim prepušteno na milost i nemilost vandalima, lopovima i ljudima zle volje. U velikoj meri za ovakvu situaciju odgovornost snosi lokalna vlast, ali i šira društvena zajednica.

kap5

Dimitrije Dina Mančić je bio veliki dobrotvor. Pred smrt, zaveštao je svoje bogatstvo smederevskoj opštini, gimnaziji, razvoju školstva kao i fondu za pomoć siromašnim đacima. Novčano je pomagao i siromašne devojke koje nisu mogle da se udaju jer nemaju miraz.

Dimitrije je sahranjen najpre u grobu, nadomak crkve, a posle dve godine, 1884, podignuta mu je kapela izuzetne građevinske lepote po projektu poznatog beogradskog arhitekte Aleksandra Bugarskog (1835-1891), autora Starog dvora i Narodnog pozorišta u Beogradu.

Kapela je danas u lošem stanju i sklona je urušavanju. Sa polu-kupola i krova vandali su, pre nekoliko godina, već skinuli bakarni lim. Sada su hteli da dovrše skrnavljenje. Iako je Dimitrije deo svog bogastva ostavio gradu, on nema sluha da se koliko-toliko oduži velikom dobrotvoru. Za utehu, jedna ulica u Smederevu nosi njegovo ime, a javnost sve češće podiže glas u zaštitu kapele.