Promocija knjige “U spomen na Veliki rat”


22. januar 2015. KULTURA – Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo u okviru 26. Svetosavskih svečanosti organizuje promociju knjige U spomen na Veliki rat, autora Anite Marković.

Predstavljanje poslednjeg naslova u izdanju Regionalnog zavoda održaće se u Muzeju u Smederevo u subotu 24.1.2015. godine u 17.00 časova.

O knjizi će pored autorke Anite Marković govoriti mr Snežana Cvetković, viši kustos Muzeja u Smederevu i MA Nenad Lajbenšperger, savetnik u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture Beograd.

U godini kada se obeležava jedan vek od početka Prvog svetskog rata, Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo izdao je prvi pregled svih dvadeset i osam memorijala podignutih u spomen na Veliki rat koji se nalaze na teritoriji Grada Smedereva.

Autor knjige je Anita Marković, istoričar umetnosti u Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika kulture Smederevo, gde se u okviru osnovne delatnosti bavi i obradom memorijala. Ona je u ovoj knjizi na jednom mestu sabrala i obradila sva spomen obeležja podignuta u spomen na žrtve iz Smedereva i okoline pale u oba balkanska i Prvom svetskom ratu. Najviše pažnje posvetila je spomenicima u Smederevu, Saraorcima, Malom Orašju, Vrbovcu i Suvodolu, dok su ostala obeležja data kroz popis imena i prezimena palih ratnika.

Knjigu je autorka posvetila senima palih ratnika i završila rečima nekadašnjeg vrbovačkog učitelja Milivoja Lazarevića sa osvećenja spomen crkve u Vrbovcu 1939. godine: „Deca pitomog smederevskog kraja i sela Vrbovac ginula su braneći Beograd, Šabac, Valjevo, Drinu, a divovi Šumadije i drugih krajeva Srbije padali su braneći Smederevo, Vrbovac, kapiju podunavske Srbije. Branila se otadžbina, sloboda. Padali su Šumadinci svesno. Ovaj spomenik će biti sada i u budućnosti opomena svima da je zaborav najveći neprijatelj i greh i da su otadžbina i žrtve za nju svetinja nad svetinjom.“