Projekat Učionica koja život znači


15. oktobar 2012. DRUŠTVO – Omladinsko pozorište Tehničke škole u Smederevu dobilo je značajna finansijska sredstva u okviru Projekta “Mladi su zakon” – “Učionica koja život znači” od Ministarstva omladine i sporta, Resursa centra za Podunavski okrug i Omladine JAZAS-a.

Tim povodom u petak su glumci ovog pozorišta, izvođenjem odlomaka iz više različitih komada, svečano obeležili nastavak svog rada, u sada uređenom prostoru.

Novac dobijen iz donacije bio je dovoljan da se kupe kostimi za glumce i rekviziti neophodni da bi se predstave igrale, a članovi pozorišta su mimo toga uredili svoj prostor, učionicu u Tehničkoj školi, u kojoj održavaju probe.

“Učionica koja život znači” Omladinskog pozorišta Tehničke škole sada je okrečena, zidovi su kreativno oslikani, a prostor je opremljen novim policama za odlaganje kostima i glumačkih rekvizita.

Dok su uređivali prostor za rad, glumci su u njemu istovremeno pripremali i predstavu “Koštana”, koju su u okviru ovogodišnje Smederevske jeseni izveli u humanitarne svrhe za pomoć pozorištu “Bora Stanković” iz Vranja koje je izgorelo u požaru.

Da podsetimo, preteča Omladinskog pozorišta Tehničke škole je Dramska sekcija, koja je sa radom počela još 1980. godine, a od 2011. godine radi pod sadašnjim imenom.

Cilj postojanja pozorišta je da učenicima Tehničke škole približi ovu vrstu umetnosti, da ih navede da se bave glumom i na taj način doprinesu poboljšanju kvaliteta kulturnog života u Smederevu.

Poslednjih nekoliko godina sve je više učenika koji učestvuju u radu pozorišta, sami biraju tekstove i muziku po kojima rade, osmišljavaju i izrađuju scenografiju i promovišu svoj rad.

Do sada su članovi ovog pozorišta izveli predstave na brojnim festivalima u Srbiji.

Izvor: smederevo.org.rs