Programi tokom Svetosavskih svečanosti


21. januar 2013. KULTURA – Povodom 24. Smederevskih svetosavskih svečanosti, u ponedeljak, 21. januara sa početkom u 19 časova, u Koncertnoj dvorani Centra za kulturu biće održana prezentacija dva značajna međunarodna projekta.
Art Fora – Art4A je novi projekat Omladinskog pozorišta PATOS i Centra za kulturu Smederevo, koji vodi BAZAART iz Beograda sa partnerima CRCR iz Niša i CEKOM iz Zrenjanina, a podržava ga Ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu.

Projekat se bavi umetnošću u zajednici – komjuniti art-om. Komjuniti art (community art) se razvio šezdesetih godina prošlog veka, kada su grupe avangardnih umetnika odlazile u zajednice i zajedno sa meštanima stvarale umetnička dela na teme značajne za stanovnike te zajednice.
U Smederevu, tema projekta Art Fora su migracije stanovništva koje su učinile da Smederevo danas postane jedno od najraznovrsnijih kulturnih zajednica u Srbiji.
Priručnik za interkulturalno učenje kroz dramu rezultat je drugog projekta nazvanog IDEAL koji je imao za cilj da pomogne mladima i nastavnicima u Smederevu, Beogradu i Novom Beogradu, Nišu i Zrenjaninu da nauče kako da uvažavaju i prihvataju različitosti.
U utorak, 22. januara u istoj sali u 18 časova počinje tribina pod nazivom „Hrišćanski simbolizam kao tajna spasenja“, a dan kasnije u isto vreme biće održano predavanje „Stradanje i sećanje u svetlosti pravoslavne ikonografije“.

Izvor: smederevo.org.rs