Profesori i učenici Gimnazije pobedili, v.d. direktorka podnela ostavku


11. mart 2015. DRUŠTVO – Izvor: Agencija Beta – Posle trodnevnog bojkota nastave u smederevskoj gimnaziji zbog uvođenja prinudne uprave, v. d. direktorka Radmila Trajković je danas podnela ostavku.

– Ostavku podnosim zbog toga što se situacija u školi otrgla kontroli, a od kolega profesora nemam pomoć da problem rešim – stoji u obaveštenju koje je vršiteljka dužnosti poslala Ministarstvu prosvete i ministru lično.

Napominje još „da smatra da su deca zloupotrebljena i izmanipulisana zarad ličnih razloga pojedinaca“, kao i da ostavku podnosi „da bi se deca vratila u školske klupe“, a ne zato što, kako kaže, nije sposobna da odgovori ovoj funkciji.

Pisanoj ostavci prethodio je sastanak gradonačelnice Smedereva dr Jasne Avramović sa predstavnicima Đačkog parlamenta, na kome je učenicima ovakav razvoj događaja već nagovešten.

Đački parlament je odlučio da se sačeka sa povratkom na nastavu dok iz Ministarstva prosvete ne stigne obaveštenje o razrešenju v. d. direktorke i imenovanju novog vršioca dužnosti. Kako bi to trebalo da se dogodi do kraja nedelje, nadaju se da će se od ponedeljka nastava normalizovati sa časovima od 45 minuta.

Na vest o ostavci, profesori u štrajku su danas održali svoj sastanak, na kome su odlučili da preko Školskog odbora Ministarstvu prosvete kao kandidata za direktora preporuče Aleksandra Marinkovića, profesora matematike.

Protest u smederevskoj gimnaziji, zbog rešenja Ministarstva prosvete o uvođenju privremenih mera, smeni školskog odbora i direktora i postavljenju Radmile Trajković na tu dužnost, ušao je u treću nedelju.

Profesori su u znak protesta organizavali protestnu šetnju gradom i skratili časove na 30 minuta zbog toga što Ministarstvo nije dalo saglasnost za obnovu mandata dosadašnjem direktoru Milutinu Vučkoviću koji je dobio podršku većine profesora i Školskog odbora.

content_ostavka-