Pretres u procesu “Indeks” 27. i 28. septembra


17. septembar 2011. HRONIKA – Izvor: Tanjug – Glavni pretres u procesu “Indeks” biće nastavljen 27. i 28. septembra, prema utvrđenom rasporedu, izjavila je vršilac funkcije predsednika Višeg suda u Smederevu Slađana Bojković.

Optužene osobe u aferi “Indeks” terete se za davanje i primanje mita, zloupotrebu službenog položaja, falsifikovanje isprava i zloupotrebu službenog položaja podstrekavanjem.

Na današnjem pretresu u Višem sudu u Smederevu saslušan je svedok Marjan Barjaktarević, suprug jedne od optuženih, koji je iskoristio svoje zakonsko pravo da ne svedoči, tako da ono što je svedočio u istražnom postupku sada više ne može da se koristi.

Nastavak glavnog pretresa određen je za 27. i 28. septembar, zato što su stranke zamolile da se preostali svedoci ne ispituju danas, očekujući raspored na osnovu kojeg će znati u koji deo spisa da vrše uvid i pripreme odgovarajuća pitanja.

Predviđeno je da 27. septembra budu saslušani svedoci Miloš Marković, sekretar Pravnog fakulteta u Kragujevcu, Goran Todorović, u vreme pisanja optužnice načelnik Odeljenja kriminalističke policije u Požarevcu i odnose se na svedočenje povodom okolnosti koje se tiču optuženog Dejana Atanackovića, kazala je Bojkovićeva Tanjugu.

Ona je navela da je svedok Gordana Obradović, majka jednog od optuženih, Nenada Obradovića, dala iskaz u istražnom postupku.

Sutradan, 28. septembra, biće saslušani svedoci Ljubomir Vujović, tadašnji šef Odseka za nastavu i studentska pitanja Pravnog fakulteta u Beogradu, Vladanka Mitrović, Marina Filipović, Milena Raković, Tamara Pejović i Ljubinka Jovanović, bivši i sadašnji zapisničari u Policijskoj upravi Smederevo.

Oni su pozvani da svedoče o okolnostima pod kojima su sačinjavani zapisnici o saslušanju osumnjičenih u Policijskoj upravi u Smederevu. Preostalo je ispitivanje optužene Jasmine Petrović, koje je i danas odloženo “zbog pogoršanja zdravstvenog stanja njenog supruga”, ali je njen branilac rekla da će se pojaviti na suđenju 27. septembra.

Pred Višim sudom u Smederevu u toku je jedinstveni krivični postupak po optužnicama Okružnog, sada Višeg javnog tužilaštva u Smederevu iz 2007. i 2008. godine i optužnom predlogu Osnovnog javnog tužilaštva u Kragujevcu iz 2010. godine protiv 87 optuženih za 122 krivična dela.

Optužnica Okružnog, sada Višeg javnog tužilaštva u Smederevu iz 2007. godine podneta je protiv 41 optuženog (dvadeset profesora Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, dva profesora Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i jednog profesora Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu) za 71 krivično delo.