Presuda za ilegalne invalidske penzije do 28. novembra


17. novembar 2011. HRONIKA – Izvor: Tanjug – Presuda u slučaju nelegalnih invalidskih penzija pred Višim sudom u Smederevu biće objavljena najkasnije 28. novembra, izjavio je danas Tanjugu predsednik sudskog veća Dragoslav Milanović.

U Višem sudu u Smederevu danas je nastavljena završna reč zamenika višeg javnog tužioca, Branislava Lazovića, koja je juče trajala šest sati i još nije okončana.

Do kraja ove, a najverovatnije početkom naredne sedmice trebalo bi da završne reči daju optuženi i njihovi branioci. Prethodno su se optuženi izjasnili o izmenjenoj optužnici.

U predmetu nelegalnih penzija optužnica je izmenjena 1. novembra, i po njoj je izvršena prekvalifikacija krivičnih dela i većini optuženih se stavlja na teret zloupotreba službenog položaja, za koje delo su zaprećene manje kazne.

“Rezervni termini za završne reči su od 22. do 25. novembra i očekujem da do tada predmet bude okončan. U tom slučaju, biće objavljena i presuda do tog datuma. Poslednji rok za objavljivanje presude je, kako i zakon predviđa, tri dana nakon završnih reči, najkasnije 28. novembra“, naveo je Milanović.

“Tada ćemo odlučiti i o pritvoru prema optuženoj Gorici Petković, kojoj se po izmenjenoj optužnici uglavnom stavlja na teret zloupotreba službenog položaja”, rekao je Milanović i dodao da “u ovoj fazi postupka ni za jednog optuženog ne preti opasnost od zastarelosti”.

Od 26. maja prošle godine do danas, pred novim predsednikom sudskog veća, održano je 30 glavnih pretresa po optužnici kojom se terete 32 osobe, a saslušano je 60 svedoka.

Pred starim predsednikom veća bilo je 14 glavnih pretresa. Sudija Milanović planira još pet glavnih pretresa.

Optužnica je podignuta u septembru 2005. godine. Prvookrivljena u predmetu nelegalnih invalidskih penzija, pravnica iz Smedereva Gorica Petković, tada zaposlena u smederevskoj filijali Fonda PIO, za kojom je iste godine bila izdata poternica, pre 11 meseci se dobrovoljno prijavila pravosudnim organima i vratila u pritvor.

Petkovićeva je provela osam meseci u pritvoru 2005. godine. Iste godine, 21. novembra je puštena iz pritvora, a Vrhovni sud Srbije je 13. decembra doneo odluku o ponovnom pritvoru. Od tada je bila nedostupna pravosudnim organima.

Tadašnje Okružno javno tužilaštvo u Smederevu podiglo je optužnicu protiv 32 osobe, od kojih 19 lekara iz Smedereva, Majdanpeka, Beograda i Zaječara, osumnjičenih da su omogućili većem broju osoba da ostvare invalidsku penziju, iako za to nisu postojali zakonski uslovi.