“Prerađivali” prikolice pa dobili lisice


18. septembar 2013. HRONIKA – Izvor: Agencija Tanjug – Kako je saopštila danas Policijska uprava u Smederevu, protiv još tri osumnjičena lica krivična prijava će biti podneta u redovnom postupku.

M. G. (62), vlasnik preduzeća Vozila Gajić iz Smederevske Palanke, osumnjičen je da je izvršio krivična dela davanje mita, zloupotreba odgovornog lica i poreska utaja, kao i da je podstrekavao druge osumnjičene da izvrše krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Tako je nelegalno ostvario promet od 15.127.000 dinara, koji nije evidentirao u poslovnoj dokumentaciji i za koji nije obračunao i uplatio PDV u iznosu od 2.307.508 dinara, oštetivši za taj iznos budžet Republike Srbije.

On se tereti da je, od 2003. godine, nabavljao polovna priključna vozila, koja je prepravljao, na njih ukucavao druge brojeve i prodavao ih kao nove prikolice, proizvedene u njegovom preduzeću.

Kako bi to prikrio, od 2007. godine je podmićivao S. D. (41), zaposlenog u Centru za motorna vozila Instituta Vinča, koji mu je, za naknadu od 100 evra po prikolici, bez ispitivanja vozila izdavao ateste da su prikolice nove i da ispunjavaju određene tehničke karakteristike.

U periodu od 2003. do 2007. godine identične zloupotrebe je vršio sa osumnjičenim D. R. (66), veštakom Centra za motorna vozila Mašinskog fakulteta u Beogradu.

Atesti su izdavani tako što su ovi veštaci potpisivali i overavali falsifikovanu dokumentaciju koju je unapred pripremao M. J. (61), zaposlen u preduzeću Vozila Gajić.

Nakon atesta, prikolice su fiktivno tehnički pregledane u preduzeću Jama u Smederevskoj Palanci, čiji je vlasnik Ž. R. (63) dobijao po 50 evra za svaki sačinjeni zapisnik o tehničkom pregledu.

D. F. (56), D. T. (55) i N. B. (53), direktori preduzeća Gornji Banat iz Kikinde, Energomontaža i Elektroizgradnja iz Beograda, osumnjičeni su da su od vlasnika preduzeća Vozila Gajić primili ukupno 9.000 evra mita, kako bi kupili njegove prikolice direktnom pogodbom, kršeći proceduru nabavke u preduzećima čiji su direktori, a koja su u to vreme bila većinski u državnom vlasništvu.

Sedmorica osumnjičenih, koji su lišeni slobode, biće predati istražnom sudiji Višeg suda u Smederevu, dok će protiv trojice (veštak Instituta i dva radnika Elektroizgradnje) krivična prijava biti podneta u redovnom postupku, navedeno je u saopštenju.