Premijera predstave Inner Lights


03. novembar 2014. KULTURA – U petak 31.10.2014. pozorište PATOS iz Smedereva je imalo premijeru predstave Inner Lights (Unutrašnja svetla) u Koncertnoj dvorani Centra za kulturu Smederevo. Premijera je imala tri izvođenja, a koncept predstave je takav da svako izvođenje se izvodi za samo 24 osobe, koje tokom 35 minuta trajanja nose poveze preko očiju.

Inner Lights je ideja i istraživački rad reditelja PATOS-a, Vladislava Nešića, koji je nastao kroz saradnju sa slepim osobama koje su podelile svoje priče i iskustva, koja su pretvorena u ovo nesvakidašnje iskustvo na sceni. Rad na prikupljanju materijala je trajao nešto više od godinu dana, da bi se prvi, pilot proizvod, prikazao na Međunarodnom multimedijalnom festivalu PATOSoffIRANJE 10, ovog leta u julu. U procesu stvaranja učestvovalo je 15 mladih glumaca PATOS-a, koji tokom čitave predstave publiku vode na putovanje koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Dizajn zvuka je radio čuveni muzičar Ljuba Ninković, a poseban ugođaj priređuje i učešće crkvenog hora „Sloga“. U realizaciji predstave učestvovali, pored PATOS-a, Savez slepih i slabovidih Smederevo, Udruženje NIT iz Beograda, kao i mnogi drugi pojedinci bez kojih predstava ne bi bila uspešna.

Inner Lights ujedno je i prva predstava pozorišta PATOS u novoj sezoni, a upućuje publiku na temu pod nazivom „U tuđim cipelama“ i scensko istraživanje pitanja razumevanja različitosti i otkrivanje istinske empatije u nama. Prva repriza predstave je zakazana na istom mestu 4. novembra u teminima od 19:00 i 21:00. PATOS vas još jednom poziva da doživite predstavu koju NIKO NEĆE VIDETI i pronađete svoje UNUTRAŠNJE SVETLO.