Premijer ugostio diplomatski kor na berbi grožđa u Smederevu


06. septembar 2015. DRUŠTVO – Izvor: Politika/TanjugPremijer Srbije Aleksandar Vučić je u smederevskoj vili „Zlatni breg”, u letnjikovcu srpske vladarske dinastije Obrenović, ugostio oko 20 ambasadora u Srbiji, koji su s porodicama imali priliku da otvore berbu grožđa u poznatom Kraljevom vinogradu.

Vučić je rekao da smo pokazali našim inostranim gostima prelepu Srbiju, da imamo dobro grožđe, dobra vina i dobre vinarije.

Obraćajući se ambasadorima na početku manifestacije, on je rekao da je ovo prilika i da se upoznaju sa srpskom istorijom i Milošem Obrenovićem, za koga je rekao da je najveći srpski lider i zapravo osnivač moderne Srbije. „Bio je veliki vizionar i veoma pametan, a svi posle njega su samo nastavili s razvojem njegovih ideja”, rekao je premijer.

Poželevši predstavnicima diplomatskog kora da uživaju u berbi i dobrom vinu, on je ukazao da je Smederevo veoma dobar region za vino, da ima dobre vinarije i da se nada da će ih biti sve više. Istovremeno je pozvao ambasadore da ono što vide i dožive u Smederevu prenesu svojim građanima, kako bi ih podstakli da posećuju Srbiju.

Goste su dočekale devojke u belom, s venčićima u kosi, koje su im podelile šešire i asistirale u berbi grožđa, a ambasadori su ubrali prve grozdove od kojih će smederevska vinarija ove godine proizvoditi „piće bogova”.

Američki ambasador Majkl Kirbi, koji je u Smederevo došao sa suprugom, rekao je da ovo nije prvi put da prisustvuje berbi grožđa u Srbiji, ali isto tako ni prvi put da pije srpsko vino. „Neka vaša vina su zaista dobra, sviđa mi se što proizvodite neke francuske sorte, ali takođe i srpske. I jedna i druga su dobra, ali jasno je da su srpske sorte jedinstvene”, rekao je Kirbi.

Italijanskom ambasadoru Đuzepeu Mancu ovo takođe nije prva berba grožđa u Srbiji, a kao Italijan je veoma dobro upoznat s vinima. „Ove vinograde sam već posetio pre nekoliko meseci, kada smo otvarali italijansku firmu u blizini. Ovo je prelepo”, naglasio je Manco.

Ambasador Belorusije u Srbiji Vladimir Čušev prvi put je u vinogradima u Smederevu, i ističe da uživa u dobrom društvu diplomata i premijera Srbije, koji je veliki prijatelj Belorusije.

„Ovo je pravi praznik za predstavnike diplomatskog kora, ovde je mnogo ambasadora naših prijatelja. Srbija da je dobar primer za rad sa diplomatskim korom, gostoljubiva je, ovde ima mnogo turističkih mogućnosti, a to ćemo iskoristiti, jer sada postoji direktan let Minsk–Beograd”, rekao je Čušev.

Ambasadori su potom ugošćeni na koktelu u dvorištu vile „Zlatni breg”, koju je 1829. godine knez Miloš Obrenović kupio zajedno s vinogradom.

———————————-

Nervozni oni kojima smeta jaka i bogata Srbija

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da deficit u avgustu iznosi 6,8 milijardi dinara, a ne 25 milijardi, koliko su se „neki kojima smeta jaka, snažna i bogata Srbija” nadali da će biti. On je objasnio da je Srbija ušla u period dinamičnog rasta i istakao da se više neće vraćati u recesiju.„Zato i razumem nervozu mnogih kojima smeta jaka, snažna i bogata Srbija, koja to možda neće biti u narednih godinu ili dve, ali za četiri ili pet godina sigurno hoće”, kazao je premijer.

„Ja danas vama saopštavam da će Srbija već ove godine imati rast veći od jedan odsto, sledeće veći od dva odsto, a 2017. veći od tri odsto”, rekao je Vučić.

Vučić izjavio i da je Srbija ubeležila porast broja turista od 12,7 odsto, a da je samo kroz vaučere ostvareno 60.000 noćenja domaćih turista, što pokazuje da je kampanja „Moja Srbija” bila uspešna.

„To je od ogromnog značaja za Srbiju. Mnogi su potcenjivali našu kampanju ’Moja Srbija’, ali, mi smo uspeli da podelimo 11.760 vaučera, što je 60.000 noćenja. Sledeće godine očekujemo da to bude još intenzivnije”, rekao je Vučić. –