Premijer u Smederevu


15. decembar 2016. DRUŠTVO – Izvor: RTV – Premijer Srbije Aleksandar Vučić je danas najavio da će železara Hestil Srbija u Smederevu u decembru ostvariti prvi profit.

“Ovo je ogromna stvar, sada mi je rekao predsednik Hestil grupe Ju Jong da su u novembru imali dobit, odnosno da više ne gube pare, i u decembru očekuju prvi profit”, rekao je Vučić tokom obilaska tople valjaonice u srpskoj železari.

Vučić je istakao da železari sve bolje ide.

“Mi smo srećni zbog toga i srećan rad”, poručio je Vučić koji je obišao železaru zajedno sa Jongom, ministrom privrede Goranom Kneževićem i ambasadorom Kine Li Mančangom.

Vlada Srbije i kineski Hestil potpisali su u aprilu ove godine kupoprodajni ugovor za Železaru Smederevo, kojim je ta kineska kompanija preuzela 98 imovinskih celina Železare za 46 miliona evra.

Ugovor je u Železari Smederevo potpisan u prisustvu premijera Vučića i ministara.

Tada je najavljeno da će investicija Hestila u Železaru biti najmanje 300 miliona evra i da će biti zadržano svih oko 5.000 radnika.

Kako je juče izjavio Jong, grupacija Hestil će u 2017. u Železaru Smederevo investirati 120 miliona dolara u obnovu i nabavku opreme i tehnologije.

Kompanija Hestil posluje u više od 100 zemalja sveta i ima najsavremeniju opremu, po ekološkim standardima.

Hestil je najveći proizvođač čelika u Aziji, sa godišnjim proizvodnim kapacitetom od 50 miliona tona.

Grupa je vlasnik 37 visokih peći, od kojih 23 visoke peći imaju kapacitet više od 1.000 kubnih metara, a prošle godine je proizvela 47,8 miliona tona čelika.

Prihodi Hestila u 2015. godini iznose 43,7 milijarde dolara.