Pregovori sa Esmarkom u poslednjoj fazi


13. februar 2015. PRIVREDA – Izvor: Agencija Tanjug – Pregovori Vlade Srbije sa američkom kompanijom Esmark o privatizaciji Železare Smederevo ušli su, prema najavama iz vlade, u poslednju fazu.

Prošle noći pregovori između Beograda i Pitsburga, gde se nalazi ministar finansija Dušan Vujović, vođeni su konferencijskom vezom, danas će biti nastavljeni, a konačna odluka očekuje se sutra, najavio je premijer Aleksandar Vučić.

Pregovori o preuzimanju srpske čeličane trebalo je da budu okončani do 1. februara, ali su produženi.

Zasad nije poznato gde tačno “zapinje”, a srpski zvaničnici su ih u više navrata ocenjivali veoma teškim.

Vlada Srbije je razgovore s rukovodstvom Esmarka započela 27. januara, nakon što je ta kompanija jedina dala ponudu za kupovinu 80,01 odsto kapitala Železare, na tenderu, koji je otvoren 9. januara.

Prvi put od kada traju pregovori sa Esmarkom, premijer Srbije u četvrtak je rekao da će Železara nastaviti da radi i ako dogovor o preuzimanju ne bude postignut.

“Za građane Srbije Smederevo je važno i mi ćemo dati sve od sebe da postignemo sporazum sa Esmarkom”, rekao je Vučić.

Ukoliko do toga, pak, ne dođe, premijer je najavio da bi mogao biti formiran menadžment za srpsku čeličanu, u koji bi biti uključeni ljudi najbolji za kupovinu sirovina, kao i oni najbolji za prodaju našeg čelika, a proizvodnja u srpskoj čeličani bila bi, dodao je, nastavljena pod punom kontrolom države.

Upitan šta je problem u pregovorima sa Esmarkom, premijer je objasnio da Srbija od te američke kompanije traži garancije da neće napustiti Srbiju nakon što potroši naše sirovine.

Vučić je rekao da MMF neće da dozvoli dodatno trošenje para iz budžeta, te da je sa evropskim komesarom Johanesom Hanom imao razgovor na tu temu i da je evropski zvanični izrazio potpuno otvoreno da Srbiji pomogne na svaki način.

U međuvremenu, različiti izvori plasiraju različite informacije o mogućem ishodu pregovora sa Esmarkom.

U Ministarstvu privrede, Tanjug saznaje da su pregovori praktično već okončani povoljnim ishodom.

S druge strane, ima i informacija da je u pregovorima zapelo upravo po pitanju sirovina i garancija za stabilnu proizvodnju Železare u narednim godinama, s obzirom na to da sirovine učestvuju u ukupnim troškovima oko 60 odsto.

Sagovornik Tanjuga, blizak vladinim izvorima, kaže da još nije došlo do približavanja stavova između Vlade Srbije i Esmarka i da, po svemu sudeći, Esmark nema logistiku, odnosno ljude preko kojih bi mogao da nabavi sirovine po povoljnijoj ceni, od čega će u velikoj meri zavisiti poslovanje i sudbina Železare.

Da bi se sirovine za Železaru nabavile po povoljnijoj ceni potrebno je naručiti veću količinu i izdvojiti u startu više novca.

Esmark izgleda nema ni dovoljno novca, s obzirom na to da traži od Vlade Srbije da bude garant kredita od najmanje 200 miliona evra, koji bi ta kompanija uzela radi ulaganja u čeličanu.

Esmark, navodno, još nije pristao da položi minimalnu garanciju, koja bi bila između 15 i 20 miliona evra.

Istovremeno, Vlada Srbije od Esmarka traži čvrste garancije da će obezbediti proizvodnju u narednih pet godina, ne želeći da se dogodi da Esmark napusti Smederevo kada potroši postojeće sirovine u Železari vredne oko 90 miliona dolara.

Od Esmarka se zapravo očekuje da ima realan biznis plan za nabavku sirovina, kvalitet robe, distribuciju, plasman, kao i da obezbedi nova tržišta, da bi mogao da se ostvari predviđeni profit nakon pokretanja druge visoke peći.

Očekuje se takođe da Železara pod menadžmentom Esmarka mesečno proizvodi između 170.000 i 180.000 tona, dok sada čeličana proizvodi oko 350.000 tona godišnje.

Procenjuje se, naime, da će ukupni troškovi Železare u 2015. iznositi oko 900 miliona dolara, na primer za sirovine, plate, energente, transport i sve drugo, ali i da će u narednom periodu ukupni troškovi premašiti milijardu dolara godišnje.

Zahtev Vlade Srbije je i da Esmark ne otpušta radnike nešto više od 5.000 radnika, već da taj broj bude smanjen prirodnim odlivom, odlaskom u penziju oko 250 radnika tokom ove godine.

Inače, sindikati Železare su sa Esmarkom već dogovorili da u narednom periodu bude sprovedena reorganizacija i dodatna obuka radnika za preraspodelu radne snage, ali nije bilo reči o otpuštanju niti socijalnom programu za radnike.

Esmark je porodična kompanija, osnovana 2003. godine i jedna je od vodećih u SAD u proizvodnji i prodaji ravno-valjanog čelika i čeličnih ploča. Njen osnivač, izvršni direktor i predsednik je Džejms Bušar.