Predrag Terzić predstavlja novu seriju fotografija


18. april 2013. KULTURA – U petak, 19. aprila u 19. sati u Galeriji savremene umetnosti Smederevo, otvara se samostalna izložba fotografija i printova, autora Predraga Terzića, pod nazivom, “Elan Vital”.

Predrag Terzić predstavlja novu seriju fotografija, kao i veliki print, koji su inspirisani sportom, tačnije košarkom.

Životni polet (Elan Vital)
Rad Životni polet (Elan Vital) sastoji se iz niza vizuelno rešenih košarkaških napada na terenima Beograda, Zaječara, Čačka, Herceg Novog, Kraljeva i Vroclava (Poljska). Unutar ovakvih intervencija u prostoru, mogu se nagovestiti načini oblikovanja i prezentovanja teoretskih okvira, koji dolaze od strane košarkaškog trenera koji svoje ideje prenosi na teren.
Zahvaljujući ovakvom načinu rada, većini gledaoca moguće je objasniti i prikazati snagu trenutka i odlučnost trenera i igrača da dogovorenu odluku izvedu na košarkaškom terenu. Momenat kada se dogovorena taktika sprovede u delo, u većini slučajeva rešava dilemu o pobedniku i dovodi celokupno gledalište i protagoniste do sjedinjavanja u zajedničkom trenutka koji je neponovljiv, odnosno dovodi do pojave singularnosti. Trenutak koji pravi razliku, u kome se jedna sportska igra prenosi na teren umetnosti, i gde se postignuta singularnost može čitati kao umetničko delo.
Životni polet (Elan Vital) sadrži u sebi potrebu da se ovakvi mometni zabeleže i zapamte i da se pokušaju rekonstruisati, a sve u cilju sećanja i obnavljanja trenutka to je bilo. Trenutka koji ostaje zabaležen u sećanju, i kao takav, ima potrebu da se javlja i da bude ponovo ostvaren. Ne u onom okviru i okruženju kakav je zapamćen, jer je to nemoguće, već u novom okruženju, sa novim akterima i sa novim osveženim sećanjem na momenat koji se desio.
www.predragterzic.com

Predrag Terzić je rođen 1972. godine u Beogradu. Diplomirao je 2000. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek slikarstvo, u klasi profesora Čedomira Vasića. Magistrirao 2004. godine kod istog profesora. Doktorirao na Interdisciplinarnim studijama teorije umetnosti i medija na Univerzitetu umetnosti u Beogradu pod mentorstvom prof. dr. Divne Vuksanović. Član ULUS-a od 2001. godine. Radovi mu se nalaze u više privatnih kolekcija u zemlji i inostranstvu. Samostalno izlagao u Beogradu, Rumi, Kragujevcu i Novom Sadu. Učestvovao na 30 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Nemačka, Slovenija, Belgija, Kanada, Austrija, US, Italija, Grčka, BiH, Crna Gora, Švedska, Poljska). Autor izložbe radova savremenih umetnika iz Republike Srpske „Mogu biti gadno strpljiv(a)” koja je bila predstavljena beogradskoj publici u januaru ove godine, a u martu izložba je predstavljena sarajevskoj publici u Umetničkoj galeriji BiH.