Predavanje “Kako sam zavoleo Smederevo”


06. decembar 2014. KULTURA – U utorak, 9. decembra sa početkom u 19 sati, u okviru ponude naučno-obrazovnog programa Centra za kulturu Smederevo održaće se programsko veče posvećeno Smederevu. „KAKO SAM ZAVOLEO SMEDEREVO“ naslov je programa koji će kroz izlaganje Dejana Radovanovića, arheologa u Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika kulture Smederevo , povezati ličnu notu i temljeno poznavanje osobenosti grada i njegovog nasleđa.

Otkrivanje lokalnih i univerzalnih vrednosti sopstvenog životnog prostora, njegovih protivurečnosti, nataloženih tragova prošlosti i upoznavanja ljudi, teme su o kojima će govoriti naš sugrađanin Dejan Radovanović, pokušavajući da sa nama podeli i svoju ličnu avanturu ukorenjivanja na smederevskom tlu. U svom traganju pokušaće da nas provede, kako kaže: ”uzanom stazom koja vodi između moćnog Dunava i pitome, ali nepredvidive Morave, smederevskih brda i nepregledne ravnice, severca i košave, dvehiljadegodišnjeg grožđa i stogodišnjeg gvožđa, blago kiselkaste Smederevke i vatrenog Smederevca, voćara i ratara, građana i seljaka, a ponajviše između starih i novih dođoša”.

Izlaganje Dejana Radovanovića biće praćeno adekvatnim vizuelnim materijalom koji će doprineti zanimljivosti ove svojevrsne smederevske ture. Pored profesionalnih aktivnosti koje obavlja kao arheolog pri Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika kulture Smederevo, Dejan Radovanović je kao predsednik Udruženja za negovanje prirodne i kulturne baštine „Hrast“ tokom prethodnih godina bio protagonista brojnih aktivnosti na polju staranja o Spomeniku prirode Šalinački lug. Redovni je saradnik „Smederevskog magazina“ u kome čitaocima poklanja svoje nadahnute „sentimentalne šetnje“ kroz Smederevo. Ulaz na program je slobodan.