Potraga za posadom prevrnutog broda još bez rezultata


03. novembar 2016. HRONIKA – Izvor: Večernje novosti – Udes teretnog broda „Beograd X”, u kojem su nestala dva člana posade, dogodio se na desnoj obali Dunava noćas oko 150 do 200 metara od Smederevske tvrđave, saopšteno je „Novostima“ u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Samohodni teretni brod “Beograd X” je vlasništvo preduzeća “Ivan Milutinović – PIM” iz Beograda. Brod se noćas prevrnuo, a trenutno se traga za dva člana posade.

Na spasavanju broda su angažovani Lučka kapetanija Smederevo, Žandarmerija i rečna policija.

U toku je utvrđivanje tačnog uzroka potonuća. Istragu vode Inspekcija za bezbednost plovidbe, MUP, vodoprivredna inspekcija,Odsek za civilnu zaštitu i upravljanje rizikom i tužilaštvo.

Lučka kapetanija Smederevo je prvu informaciju o udesu dobila u oko 8 sati od agenata „DANUBE ECO“ iz Smedereva koji su bili u plovidbi na potezu sidrište – luka Smederevo.

Brod “Beograd X” prevozio je oko 660 tona kamena – tucanika na relaciji Brnjica – Beograd. Trebalo je da se usidri u reonu luke Smederevo, prenoći i prijavi LK Smederevo, a da izjutra overi brodske knjige i isprave.