Potencijalni kupci obišli Železaru


18. jul 2012. PRIVREDA – U poseti Železari Smederevo juče i danas boravili potencijalni kupci. Prema navodima agencije Fonet, kupci zainteresovani samo za finalni proizvod, toplo i hladno valjani lim, što dodatno komplikuje srpsku pregovaračku poziciju.

U Železari Smederevo juče i danas boravili su predstavnici kompanija zanteresovanih za kupovinu nekadašnjeg giganta proizvodnje čelika, javlja agencija Fonet.

Predstavnici jedne kompanija sa istoka kontinenta, koji su u Srbiji od 16. do 20. jula, danas su u Železari Smederevo, a juče su bili predstavnici jedne zapadnoevropske kompanije, rekli su Fonetu dobro obavešteni izvori u fabrici.

Vlada Srbije saopštila je krajem aprila da su prijavu za učešće u transakciji za izbor strateškog partnera za Železaru Smederevo podnele tri kompanije – “Junajted pilsen” iz Luksemburga, “Donjeck stil grup” iz Ukrajine i “Jural majning end metalurdžikal kompani” iz Ruske Federacije.

Zvaničnici, koji su zahtevali anonimnost, potvrdili su za Fonet da se razmatraju sve opcije i da se nijedna ne odbacuje.

Prema istim izvorima, stranci su zainteresovani samo za finalni proizvod, toplo i hladno valjani lim, što dodatno komplikuje srpsku pregovaračku poziciju.

Vlada Srbije produžila je rok za pronalaženje strateškog partnera za Železaru Smederevo do 10. septembra.

Železara je od kraja januara u državnom vlasništvu, kada je Vlada Srbije otkupila za jedan dolar od kompanije Ju-Es Stil, a nedavno je na takozvanom tihom hodu i druga visoka peć.

Izvor: RTS