Postrojenje za upravljanje otpadom


Kamen temeljac za postrojenje za upravljanje industrijskim otpadom položen danas u US Steelu Srbija u Smederevu, a svečanosti je prisustvovao i ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Oliver Dulić. To će biti prvo sertifikovano postrojenje za upravljanje industrijskim otpadom u Srbiji.

“Svi smo svesni toga da su u Srbiji mnoge industrije imale nusprodukte koji su ostavljeni sa strane. Ljudi nisu mislili o tome. Smatrali su da oni nemaju nikakvog uticaja na sredinu i danas gotovo svaki grad, gotovo svaka stara fabrika u Srbiji, ima ogromne količine industrijskog otpada koji stoji i čeka da se neko o njemu brine”, naveo je Dulić. Da bi se brinula o tom otpadu država treba da potroši nekoliko milijardi evra, rekao je on.

Kamen-temeljac postavio je generalni direktor fabrike u Smederevu Metju Perkins, koji je naveo da je železara, otkad je počela da radi u Srbiji, uložila oko 80 miliona dolara u projekte za zaštitu životne sredine. On je dodao da će, danas početim projektom, investicije premašiti 100 miliona dolara.