Poslednja oaza hrastova lužnjaka u Smederevu


Udruženje za negovanje prirodne i kulturne baštine “Hrast” u Smederevu predstavilo je prvih pet godina rada pod nazivom “Šalinački lug – pet godova posle”. Na tribini posvećenoj radu na zaštiti i unapređenju Spomenika prirode “Šalinački lug”, Smederevcima su predstavljene akcije Udruženja u jednoj od poslednjih oaza hrastova lužnjaka u Srbiji.

U smederevskom Centru za kulturu postavljene su i dve izložbe – “Zaboravljena šuma Šalinački lug” i „Hrast lužnjak od svetosti do zaborava”.

– Obeleženo je pločicama 228 stabala i urađena je njihova bioekološka osnova sa svim podacima o zdravstvenom stanju i dimenzijama  – izjavio je predsednik Izvršnog odbora Udruženja i arheolog u Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika kulture Dejan Radovanović.

On je dodao da je formiran eksperimentalni rasadnik i sprovedeno uređenje prostora na 19 hektara – košenje, plevljenje i uklanjanje otpada, a obavljeno je i sistematsko presađivanje oko 700 hrastovih sadnica.

– Zbog eksploatacije i krčenja šuma, velika i stara stabla postala su prava retkost, tako da sastojina u Šalinačkom lugu predstavlja poslednje tragove ove vrste – kazao je Radovanović.

Od jula 2007. godine, odlukom Skupštine opštine Smederevo, Udruženje je i zvanično staralac nad ovim prirodnim dobrom.

Hrast lužnjak (Quercus robur) je drvo iz roda porodice Fagaceae, narodni nazivi su i dub, gnjilec, lužnik, rani hrast, rošnjak, grm, visine do 40 metara, obima do tri metra, a može da dočeka starost od 500 do 800 godina.