Ponude za Železaru dostavilo 9 kompanija


08. januar 2015. PRIVREDA – Izvor: Agencija Tanjug – Ponude za privatizaciju Železare Smederevo, za čije je podnošenje rok istekao 5. januara, dostavilo je devet kompanija.

Ponude su dostavile kompanije “Krasni oktobar” iz Rusije, “United Maćinery Corporation”, takođe iz Rusije, luksemburški “United Group SA”, poljski “Re Allozs SP Zoo”, britanski “North London Trade Centre Limited”, “Esmark Europe B.V.” SAD-Holandija, švajcarski “Prominvest AG”, “Rafflesia Trading Pvt. Ltd” iz Bangladeša i švajcarski “Steel Metal One Holding AG”.

“Blic” navodi i da je pronalaženje strateškog partnera za smederevsku Železaru u samoj završnici poprimilo sve elemente “prave spasilačke misije”, ne samo za fabriku već i za Srbiju, što je potvrdio i premijer Aleksandar Vučić.

Dan kada se otvaraju pristigle ponude zainteresovanih kompanija za kupovinu 80 odsto akcija smederevske Železare je petak, 9. januar, a premijer Vučić već sada je rekao da su dve ponude validne, ali da bi Srbija kao partnera volela da vidi američku kompaniju “Esmark”.

Osnivač i vlasnik ove kompanije Džejms Bušar, ranije je najavio da će, ukoliko pobedi na tenderu, u srpsku čeličanu uložiti 400 miliona dolara i da neće biti otpuštanja, prenosi “Blic”.

Direktor Železare Bojan Bojković, rekao je da će prodajom te kompanije biti spaseno 5.000 radnih mesta i da će biti otvoren prostor za zapošljavanje još 17.000 ljudi.