Ponuda Esmarka – jedina validna


09. januar 2015. PRIVREDA – Izvor: Tanjug, Beta – Na tenderu za privatizaciju Železare Smederevo stigle su tri ponude od kojih je validna samo ponuda američke kompanije Esmark.

To je saopštio predsednik Komisije za sprovođenje modela strateškog partnerstva za privatizaciju srpske čeličane Bojan Bojković.

Bojković, koji je i izvršni direktor Železare, rekao je da su među ponudama još dve koverte čiji pošiljaoci nisu poznati.

Bojković je precizirao da će Komisija u toku dana preispitati ponudu Esmarka s obzirom na to da je procedura malo duža, ali da je ta kompanija ispunila sve uslove predviđene tenderom.

Kada je reč o preostale dve koverte koje su stigle, on je kazao da je jednu, ali posle zakonskog roka, poslao advokat Aleksa Aleksić, kao punomoćnik neimenovanog konzorcijuma stranih i domaćih firmi.

Druga koverta je, prema njegovim rečima, stigla bez imena ponuđača, odnosno bez imena kompanije a u ponudi nije ispoštovan nijedan od tri uslova predviđenih tenderom. To, dodao je, znači da nije dostavljen dokaz da je podnet zahtev za otkup privatizacione dokumentacije niti da je uplaćen iznos od 10 hiljada evra, niti je potpisan ugovor o poverljivosti.

Bojković je rekao da je pismo o zainteresovanosti do 1. decembra 2014. poslalo ukupno 10 kompanija, te da je kasnije šest njih podnelo zahtev za otkup privatizacione dokumentacije.

Naveo je da je iznos od 10.000 evra za privatizacionu dokumentaciju uplatilo i fizičko lice Imran Imrani iz Berlina, ali da ta uplata nije prihvaćena jer nije postojao neophodan zahtev za otkup te dokumentacije.

Javnim pozivom za izbor strateškog partnera za dokapitalizaciju Železare ponudjena je kupovina udela od 80,01 odsto, a vlasnik preostalih 19,99 odsto bi ostala država.

Esmark će zadržati radnike

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović izjavio je danas da bi dokapitalizacija Železare Smederevo, za koju je ponudu dala američka kompanija Esmark, trebalo da omogući podizanje proizvodnje do maksimalnog kapaciteta od dva miliona tona čelika, kao i uposlenost radnika.

– Mislim da će ova ponuda Esmarka, na osnovu razgovora koje smo imali, dati ono što je važno, a to je da se održi zaposlenost, podigne proizvodnja i BDP, reše pitanja poštovanja svih obaveza koje ima Železara – kazao je Vujović na sednici tenderske komisije za dokapitalizaciju Železare Smederevo.

Prema rečima Vujovića, “proces koji se danas završava trebalo bi da pruži novu mogućnost Železari Smederevo da se vrati do maksimalnog projektovanog kapaciteta proizvodnje od dva miliona tona ili i više i da održi zaposlenost koja je u vreme Ju-Es Stila bila dovedena na optimalni nivo, ali i da podrži sve fabrike i ponudjače usluga povezanih aktivnosti u Smedervu i celoj zemlji koji zajedno bruto domaćem proizvodu (BDP) doprinose sa 1,2 do 1,5 odsto”.

Železara, čiji su pogoni smešteni u selu Radinac kod Smedereva, Šapcu i Kučevu, poznata je u jugoistočnoj Evropi po proizvodnji čelika, toplo i hladno valjanih proizvoda i belog lima.

Železara je prvi put prodata nakon stečaja u martu 2003. američkom “Ju-Es stilu” za 23 miliona dolara i do početka 2012. je bila veliki izvoznik i obuhvatala do 13 odsto ukupnog izvoza Srbije. Vlada Srbije je u januaru 2012. godine otkupila Železaru od američkog “Ju-Es-Stila” za simboličan jedan dolar. Država sada mesečno pomaže proizvodnju u Železari sa oko 10 miliona dolara.

Osnivač i prvi čovek Esmark stil grupe Džejms Bušar ranije je rekao da će ta kompanija, ukoliko pobedi na tenderu, u srpsku čeličanu uložiti 400 miliona dolara u narednih nekoliko godina, kao i da neće biti otpuštanja.

On je istakao da bi Esmark samo u 2015. investirao 28 miliona dolara u smederevsku Železaru, da bi se pokrenula druga visoka peć koja već neko vreme ne radi, a ulagalo bi se, kaže, i u centralnu fabriku.