Pomoć poljoprivrednicima


02. novembar 2011. PRIVREDA – Fond za razvoj poljoprivrede podseća proizvođače da mogu da ostvare pravo na subvencije u raznim oblastima. Dokumentacija se podnosi Odeljenju za poljoprivredu, gradske uprave, a rok je do kraja godine.

Imajući u vidu tešku situaciju u kojoj se nalaze proizvođači, Fond za razvoj poljoprivrede odlučio je da pomogne. Subvencije se daju registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima. Sudeći po broju zahteva, koji su pristigli, može se reći da smederevski proizvođači nedovoljno koriste sredstva. Subvencioniše se kupovina neophodne opreme za individualne sisteme za navodnjavanje. Za tu namenu izdvojeno je 2 miliona dinara.

Fond za razvoj poljoprivrede organizovao je u okviru Festmleka u Mihajlovcu, smotru krava simentalske rase. Više od deset proizvođača, predstavilo je 54 grla. Za učešće na izložbi, Fond je dodelio vlasnicima 3 000 dinara po grlu, a obezbediće im sredstva za kupovinu junica. Daje se i subvencija od 2 000 dinara po grlu za osemenjavanje krava, a vlasnici koji imaju junice starosti od 10 meseci i čuvaju ih za priplod, dobiće po 5 000 dinara.

Fond za razvoj poljoprivrede izdaće prvi bilten , u kome će biti sve neophodne informacije o pomenutim subvencijama i merama. Štampaće se u 3000 primeraka, a uskoro će da se nađe u rukama poljoprivrednika.

Izvor: Televizija Smederevo